Novi “debi” kralja Čarlsa III FOTO

Predstavljen je izgled novčanica sa likom britanskog kralja Čarlsa. Banka Engleske navodi da će upotreba novih novčanica početi sredinom 2024. godine.

Izvor: RTS

Banka Engleske predstavila je novčanice sa likom britanskog kralja Čarlsa. Lik britanskog monarha naći će se na novčanicama od pet, deset, 20 i 50 funti, a osim lika kralja Čarlsa, neće biti promena u postojećem dizajnu, naveli su iz Banke Engleske.

Dodaje se da će se lik kralja naći na aversu novčanice, ali i u malom providnom bezbednosnom žigu.

“Veoma sam ponosan što Banka predstavlja izgled naših novih novčanica koje će nositi lik kralja Čarlsa Trećeg. Ovo je značajan trenutak, pošto je kralj tek drugi monarh koji će se naći na našim novčanicama“, rekao je Endrju Bejli, guverner Banke Engleske.

Nove novčanice se očekuju sredinom 2024. godine

Iz Banke Engleske su istakli da se očekuje da će nove novčanice biti puštene u opticaj sredinom 2024. godine, a da će sve novčanice sa likom kraljice Elizabete koja je preminula u septembru takođe biti u upotrebi. Vrednost novčanica sa kraljičinim likom procenjuje se na 80 milijardi funti.

Bakingemska palata saopštava da će novčanice sa likom novog britanskog monarha biti štampane samo u slučaju da treba da zamene oštećene postojeće i kada postoji potreba za štampanjem dodatnih sredstava.

To znači da se stare novčanice neće postepeno izbacivati iz opticaja.

Razlog za tu odluku je zaštita životne sredine što ne čudi s obzirom da je kralj Čarls jedan od vodećih ekoloških aktivista u svetu i rodonačelnik modernog koncepta proizvodnje zdrave hrane.

Kraljica Elizabeta Druga bila je prvi britanski monarh koji se našao na novčanicama funte, a novčanice koje se izdaju u Škotskoj i Severnoj Irskoj ne sadrže lik monarha.

Novčići od 50 penija sa likom kralja Čarlsa već su pušteni u opticaj početkom decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com