Novi potez Amerike uzdrmao Rusiju

Sjedinjene Američke Države više neće tretirati rusku ekonomiju kao tržišnu u svojim antidamping postupcima, saopštilo je Ministarstvo trgovine SAD.

Izvor: Tanjug, B92.net

EPA-EFE YURI KOCHETKOV

EPA-EFE YURI KOCHETKOV

Ova odluka daje vlastima u Vašingtonu otvorenu mogućnost za punu primenu zakona o antidampingu kako bi regovale na ono što je Ministarstvo trgovine okarakterisalo kao “tržišne deformacije izazvane sve većim mešanjem ruske vlade u njihovu ekonomiju“, preneo je Rojters.

Povodom ove odluke, oglasio se Kremlj.

“Odluka SAD da Rusiji oduzmu status tržišne ekonomije predstavlja način pritiska na Moskvu, koji ne doprinosi stabilizaciji na svetskim tržištima”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Sputnjik internešenal.

“Postoji samo jedan način da se na to gleda, kako mi se čini — to je nastavak pritiska u svim mogućim pravcima na Rusiju. Upoznati smo sa ekonomskim pritiscima, brojnim sankcijama i tako dalje“, rekao je Peskov na brifingu.

Portparol je dodao da Kremlj vidi da postoji sve veće razumevanje da sankcije nisu uspele da destabilizuju rusku ekonomiju.

“Iako i oni [SAD] pati od inflacije, od haosa na energetskom tržištu. Ovo je jedan od koraka u nastavku ove zaista destruktivne linije, koja ni na koji način ne doprinosi stabilizaciji globalnih ekonomskih tržišta”, dodao je Peskov.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov nazvao je taj potez “nelogičnim” i optužio Vašington da dalje produbljuje “neravnoteže na svetskim tržištima, koje su uzrokovane brojnim nelegitimnim jednostranim barijerama”, prenosi Raša tudej (RT).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com