Vapaj Ursuli. Najozbiljnija kriza – država traži hitno rešenje

Predsednica EK Ursula fon der Lajen najavila je u Kišinjevu finansijsku pomoć od 250 miliona evra Moldaviji koja je upala u ozbiljnu energetsku krizu.

Izvor: Beta

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

“Činimo sve što možemo da vam pomognemo da se suočite sa krizom”, rekla je novinarima predsednica EK najavljujući “program podrške” od 200 miliona evra.

Pomoć će se sastojati od 100 miliona evra subvencija i 100 miliona evra zajmova, a novac bi trebalo da bude dostupan od januara 2023. godine, kako bi se “pomoglo Moldaviji da zadovolji svoje potrebe za gasom”, rekla je ona.

Dodatna suma od 50 miliona evra biće obezbedjena za podršku finansijama zemlje koja je zvanično kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), dodala je Ursula fon der Lajen, koja je izrazila “nepokolebljivu podršku” Moldaviji.

Moldavija već nekoliko nedelja ima teškoća u snabdevanju gasom, jer gotovo u potpunosti zavisi od ruskog gasa, a ne dobija više ni struju od Ukrajine zbog nedavnih ruskih napada na ukrajinsku infrastrukturu.

“To je najozbiljnija kriza u poslednje tri decenije”, rekla je predsednica Moldavije Maja Sandu.

Ta finansijska pomoć je dodatak od 840 miliona evra pomoći koju je EU ranije ove godine dodelila Moldaviji, jednoj od najsiromašnijih zemalja u Evropi.

Moldavija je pored mnogih izazova od početka ruske invazije na Ukrajinu, primila i nekoliko stotina hiljada izbeglica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com