Od farme do pumpe – Italijani od stočnog otpada prave gorivo, i to upola jeftinije

Održiva rešenja vode nas u bolju budućnost. Jedna farma na severu Italije ostvarila je potpunu kružnu održivu ekonomiju – od farme do pumpe.

Proizvodnja energije i goriva za automobile od stočnog otpada. Zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ali to se dešava na farmi u blizini Pjaćence.

Otpad koji nastaje od 600 krava pomože vozačima da uveliko smanje troškove goriva za svoje automobile.

Prvobitno posvećeni uzgoju i prodaji mlečnih proizvoda, vlasnici ovog porodičnog preduzeća odlučili su da naprave korak napred.

“Tokom poslednjih nekoliko godina, započeli smo projekat koji nam omogućava da proizvodimo obnovljivu energiju i da imamo stvarnu kružnu ekonomiju. Mislim, možemo proizvoditi energiju iz stočnog otpada, zajedno sa poljoprivrednim nusproizvodima”, kaže Nikoleta Čela, vlasnica farme i benzinske pumpe.

Iza farme, posebna struktura izvlači bio-metan iz životinjskog otpada i transportuje ga odmah na pumpi, gde kupci da dobiju svoj jeftini gas.

Proces se odvija direktno od proizvođača do potrošača, kroz nekoliko metara male žute cevi, a cena tako dobijenog gasa je upola niža od zemnog gasa.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com