OD GRAĐEVINSKOG POSLA DO LUKSUZNE IMPERIJE Evo ko je najbogatiji čovek na svetu

Ako biste prosečnog Amerikanca pitali ko je najbogatija osoba na svetu, mnogi bi verovatno rekli Elon Mask, Bil Gejts ili nekog drugog američkog poslovnog magnata. Na kraju krajeva, Amerikanac je gotovo isključivo držao ovu titulu veći deo poslednjih nekoliko decenija.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Hiro Komae / EPA;

To više nije slučaj. Bernard Arno je Francuz koji vodi najveću imperiju luksuzne robe na svetu. Njegova kompanija “Louis Vuitton Moët Hennessy” poseduje mnogo toga, od “Louis Vuittona” i “Sephore” do “Hennessyja” i “Marc Jacobsa”.

Blic preporučuje

Arno je rođen u Francuskoj 1949. godine u bogatoj porodici i započeo je uspešan građevinski posao svoje porodice. Godine 1984. “Boussac Saint-Freres”, vlasnik “Christian Diora”, bankrotirao je i tražio je kupca. Nakon što je uložio 15 miliona dolara svog novca, Arno je prikupio 80 miliona dolara potrebnih za kupovinu “Boussac Saint-Freresa”, a zatim se fokusirao na pretvaranje “Christiana Diora” u kompaniju kakva je danas.

Nakon nekoliko godina uspešnog razvoja “Diora”, Arno se zagledao u još jednog luksuznog giganta: LVMH. Godine 1989. postao je većinski dioničar luksuznog konglomerata, službeno stvorivši vodeću svetsku grupu luksuznih proizvoda, prema LVMH web stranici.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Tanjug/AP

Od tada, LVMH je nastavio da kupuje desetine luksuznih brendova odeće, kolonjske vode i parfema, alkohola, satova i nakita. Danas LVMH posjeduje 75 luksuznih brendova od “Tiffany & Co”. do “Marc Jacobsa”, što ga čini najvrednijim luksuznim brendom na svetu.

Šta Arnoa čini najbogatijim čovjekom na svetu? On poseduje 97,5 ODSTO udjela u “Christian Dior SE”, koji kontroliše 41,2 odsto LVMH-a. S obzirom na trenutnu tržišnu kapitalizaciju LVMH-a od 426 milijardi dolara, vrednost njegovih deonica iznosi skoro 175 milijardi dolara. Forbes procenjuje da je njegova neto vrednost veća od 203 milijarde dolara.

(Izvor: Benzinga.com/Investitor)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com