Odlučili: Dve države ipak ostaju deo ruskog projekta

Japanska energetska kompanija SODECO odlučila je da zadrži svoj udeo od 30 odsto u novom entitetu koji će upravljati projektom nafte i gasa Sahalin-1.

Izvor: B92.net

Ilustracija: Shutterstock/Evgeny Haritonov

Ilustracija: Shutterstock/Evgeny Haritonov

To je saopštio japanski ministar ekonomije i industrije Jasutoši Nišimura, prenosi Raša tudej (RT).

“To je izuzetno važan projekat”, rekao je on, pozdravljajući odluku koja će, prema njegovim rečima, pomoći da se obezbedi energetska bezbednost Japana.

Nišimura je rekao da SODECO sada mora da obavesti Moskvu o svojoj odluci do 11. novembra, što je rok koji je postavila Rusija. Japanska vlada poseduje 50% udela u SODECO-u, dok ostale akcije drže privatne kompanije, uključujući trgovačke firme Itochu i Marubeni, kao i energetske kompanije Inpex i Japan Petroleum Exploration.

Moskva je početkom oktobra objavila plan za uspostavljanje novog lokalnog operatera za Sahalin-1. Projektom je ranije upravljao američki naftni gigant ExxonMobil, koji se povukao ranije ove godine zbog zapadnih sankcija protiv Rusije.

Druge zainteresovane strane, a to su japanski SODECO i indijska korporacija za naftu i prirodni gas (ONGC), dobili su mesec dana da objave da li žele da zadrže svoje udele u novoj kompaniji. ONGC je ranije ove nedelje objavio svoju odluku da zadrži svoj udeo u Sahalinu-1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com