Preko 200.000 radnika u štrajku: Veće plate ili će biti još gore

Više od 200.000 ljudi nakratko je prekinulo posao u prvoj nedelji štrajkova u nemačkoj metalskoj i elektro industriji.

Izvor: DPA

Ilustracija: Wirestock Creators / Shutterstock.com

Ilustracija: Wirestock Creators / Shutterstock.com

Lider sindikata IG Metall Jerg Hofman rekao je da je velika izlaznost pokazala da postoji jedinstvena podrška zahtevu za 8 odsto više plate. On je dodao da je sindikat u poziciji da ubrza tempo industrijske akcije, prenosi dpa.

Samo u petak, više od 83.000 radnika pridružilo se štrajku. Od prošle nedelje, industrijska akcija je bila u više od 1.000 kompanija, prema Hofmanu.

“Do sada ponuđena posebna isplata nije osnova za ozbiljne pregovore. Radnicima su potrebna stalna, odgovarajuća povećanja plata”, rekao je Hofman, navodi se u saopštenju.

Sindikat zahteva povećanje plata za 8% za približno 3,9 miliona radnika širom zemlje u periodu od 12 meseci, usred visoke inflacije i rastućih troškova života u Nemačkoj. Poslodavci su do sada nudili jednokratnu isplatu od 3.000 evra (2.988 dolara) i, pored toga, nekvantifikovano povećanje plata za period od 30 meseci.

Jednokratna isplata se isplaćuje direktno radnicima, bez poreza i doprinosa.

Planirani su dalji štrajkovi do četvrte runde pregovora, koja počinje u utorak u Bavarskoj i Baden-Virtembergu. Ako se ne postigne dogovor, IG Metall je rekao da će pribegavati 24-časovnim štrajkovima ili će se pripremati za neodređene štrajkove u pojedinačnim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com