Osigurani depoziti u Srbiji dostigli 25,3 milijarde evra

To je više nego trostruko više nego 2008. godine, kada je garantovani iznos štednje u bankama po jednom deponentu povećan na 50.000 evra, navodi se u saopštenju povodom predstojeće Nedelje štednje, kada banke tradicionalno nude atraktivnije uslove za oročavanje novca.

agencija, za, osiguranje, depozita

Agencija podseća da su sredstva koja građani, preduzetnici, kao i mikro, mala i srednja pravna lica čuvaju u bankama zakonom zaštićena do iznosa od 50.000 evra.

To znači da bi, u slučaju stečaja banke, Agencija za osiguranje depozita u roku od najviše sedam radnih dana isplatila maksimalno do 50.000 evra ukupnog uloga jednog deponenta u jednoj banci. Zaštićen je novac osiguranih deponenata na svim računima, nezavisno od vrste i valute.

Ukupna sredstva na računima građana, preduzetnika i mikro, malih i srednjih pravnih lica u proteklih 14 godina u proseku su rasla za 10 odsto godišnje, prema podacima Agencije.

Dve trećine svih osiguranih depozita čine depoziti građana. Iako su u pojedinačnim iznosima niži od depozita pravnih lica, kao najbrojniji, u sumi predstavljaju značajnu i stabilnu depozitnu bazu, ističe Agencija.

Sistemom osiguranja depozita obuhvaćena je velika većina deponenata fizičkih lica, 99 posto, budući da ukupan iznos novca koji čuvaju u jednoj banci ne prelazi 50.000 evra.

Iako građani pretežno na računima banaka drže novčana sredstva u stranim valutama, već duži niz godina, usled atraktivnijih kamatnih stopa na dinarsku u odnosu na deviznu štednju, povoljnog poreskog tretmana i očuvane relativne stabilnosti dinara prema evru, zabeleženo je značajno povećanje pokazatelja dinarizacije depozita stanovništva.

Sve banke u Srbiji obuhvaćene su sistemom osiguranja depozita. Ovakav vid zaštite novčanih sredstava za klijente banaka potpuno je besplatan, s obzirom na to da trošak osiguranja za njih snose banke.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com