UN, Turska i Ukrajina dogovorile plan za kretanje 16 brodova

Plan, koji će važiti od danas, dogovoren je dan nakon što je Rusija suspendovala učešće u sporazumu za žito koji dozvoljavala izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, preneo je Rojters.

brod, zito,

U saopštenju Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, gde radi rusko, ukrajinsko i tursko osoblje i osoblje UN, navodi se da su se tri delegacije saglasile i da danas budu obezbeđene inspekcije za 40 odlaznih plovila.

JCC je saopštio da je ruska delegacija informisana o oba plana.

10.32- Kubrakov: 12 brodova sa žitom krenulo iz crnomorskih luka

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov izjavio je da je danas 12 brodova natovareno žitom i da su napustili ukrajinske luke u okviru crnomorske inicijative za žito.

Zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko izjavio je u nedelju da se o mogućnosti da se Rusija vrati sporazumu o žitu može govoriti tek nakon što postanu poznate sve okolnosti napada na brodove Crnomorske flote u vodama Sevastopolja.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je do danas izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com