OVE GODINE MILIJARDU EVRA RAZMENE SA ŠPANIJOM Vučić: Ekonomska saradnja na uzlaznoj putanji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministarkom industrije, trgovine i turizma Španije, Marijom Rejes Maroto Iljerom, članovima delegacija Privredne komore Španije i Udruženja privrednika Španije, kao i sa predstavnicima brojnih španskih kompanija.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

.

– Ekonomska saradnja Srbije i Španije je na konstantnoj uzlaznoj putanji, trgovina nam beleži rekordne vrednosti, a plasman srpske robe na špansko tržište je udvostručen”, napisao je Vučić na Instagram profilu “budućnostsrbijeav”.

Istakao je da postoji obostrani interes za daljim jačanjem privrednih odnosa, a da je potencijal je ogroman.

Razmena od milijardu evra

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, posle razgovora sa španskom ministarkom indsitrije, trgovine i turizma Rejes Maroto, da je Španija 18. spoljnotrgovinski partner Srbije i da bi naša razmena ove godine mogla dostići milijardu evra.

Mali je najavio potpisivanje Okvirnog protokola o finansijskoj i tehničkoj saradnji vlada dveju zemalja u oblasti infrastrukturnih projekata, koji bi, prema njegovim rečima, trebalo da dodatno unapredi saradnju između dve zemlje.

“Razgovarali smo o raznim infrastrukturnim projektima. Između ostalog o izgradnji mosta na Adi Huji, ali i o projektima iz oblasti zaštite životne sredine, putnoj i železničkoj infrastrukturi”, rekao je Mali na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Istakao je da je špansku ministarku upoznao sa ekonomskom situacijom u Srbiji i da su razmenili iskustva o nošenju sa izazovima sa kojima se suočava današnji svet.

.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

.

Mali je naveo i da je za sedam meseci ove godine broj španskih turista u Srbiji bio 3,3 puta veći nego u istom periodu prošle godine.

Istakao je podatak da u Srbiji radi 89 španskih kompanija, da je cilj da ih bude još više, te da će na današnjem poslovnom forumu dvaju zemalja biti kompanije iz oblasti avio-industrije, automobilske industrije, one koja podržavaju zelenu agendu.

Održan i Poslovni forum Srbija – Španija

Poslovni forum Srbija-Španija, koji je danas održan u Beogradu, okipio je oko 150 domaćih privrednika i 17 španskih kompanija kao što su “Airbas”, “Typsa”, “Simens Gamesa”, “Caf” i “Azvil”.

U okviru poslovnog foruma, Srbiju su posetile kompanije koje posluju u oblastima energetike, obnovljivih izvora energije, železničke i saobraćajne infrastrukture, namenske industrije, vazduhoplovstva, građevinarstva, IT i telekomunikacije i životna sredina.

Ministar Momirović je rekao da je strateški cilj Srbije da domaće kompanije nastupe na španskom tržištu, i obraćajući se na formu izrazio nadu da će ovaj skup doneti konkretne rezultate i nove poslovne ugovore.

– Želim da izrazim nadu da će bilateralni razgovori privrednika koji će uslediti i uspostavljanje kontakata doprineti konkretizaciji interesa, mogućnosti i modaliteta buduće poslovne saradnje, tako da će na sledećem sličnom zajedničkom okupljanju moći da govore o pozitivnim rezultatima koji su u međuvremenu postignuti, rekao je Momirović.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com