OVI UREĐAJI SU NAJVEĆI POTROŠAČI STRUJE Evo koliko oni tačno “gutaju” struju i šta mi tu možemo da uradimo

U ovom periodu štednja je neophodnija nego ikad. Pravilno i racionalno korišćenje određenih kućnih uređaja može nam pomoći da uštedimo zavidnu količinu električne energije. Kako stručnjaci naglašavaju ključ je u planiranju i malim trikovima.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Vesna Lalić, Shutterstock, Dejan Krsmanovic / Alamy / Profimedia / Ringier

.

Činjenica jeste da racionalim korišćenjem kućnih aparata možemo znatno da uštedimo električnu energiju i da smanjimo potrošnju. Profesor doktor Milan Banjac za “Blic Biznis” govorio je o svojim predlozima za štednju koja se može ostvariti odgovrnijim ponašanjem, kako pojedinca tako i sistema.

Blic preporučuje

– Uređaje koji su ekstremno neefikasni bi trebalo povući sa tržišta, da prosto ne mozete da ih kupite, navodi naš sagovrnik.

– Primer-sijalice. U Srbiji ne postoji nijedna fabrika koja ih prpizvodi, znači nećemo nikog oštetiti. Ako njih nema u prodaji, onda ce ljudi kupovati LED sijalice. One su skuplje, ali traju 10 puta dužee, pa nema dileme, to se sigurno isplati.

Foto: Shutterstock / Ringier

– Drugi primer-grejalice. One direktno pretvaraju električnu energiju u toplotu, to treba povući ili ako ne, bar dodatno naplatiti, nastavlja Banjac.

Može se najviše ekonomisati i na drugim najvećim potrošačima, kao što su bojler, šporeti, veš mašine, ali tu su i savakako mali uređaji, već napomenuta sijalica, zaključuje Banjac.

TA peć

Iako nam se čini da je zima tek prošla, sledeća će doći i pre nego što mislimo. U zimskim danima koji nam dolaze korisno je znati kako uštedeti struju ukoliko se grejemo na TA peć. Takođe prozori mogu da budu značajan faktor za uštedu energije. Pogotovo ako imate stare prozore zbog kojih dolazi do gubitka toplote

Jedan od najlakših i najkomfornijih načina za grejanje jeste na struju, ali ono nije i najekonomičnije. Oni koji koriste TA peć treba da znaju da mogu uštedeti ako je uključuju noću kada je struja jeftinija. Tako ona sakuplja toplotnu enrgiju po nižoj tarifi a “prazni” se kada vam je potrebno grejanje i kada je tarifa veća.

TA peć sme da bude previša mala za prostoriju jer će kako da bi postigla željenu temperaturu, morati često da izduvava topli vazduh. Na taj način će brže potrošiti energiju koju je uspela da sakupi. Recimo, za stan od 60 kvadrata su potrebne tri TA peći ukupne snage ne manje od 10 kilovata. Kako bi TA peć uvek radila kada je jeftina tarifa električne energije, savetuje se i nabavka specijalnih tajmera koji omogućavaju automatsko uključivanje.

S druge strane, oni koji se dogrevaju na klima uređaje mogu da uštede tako što smanje temperaturu. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko 3 odsto struje.

Foto: Shutterstock / Ringier

Gasite sijalice

Možda je suvislo da se ističe, ali ušteda na gašenju sijalica za sobom je i više nego značajna. Takođe se preporučuje da se iste zamene sa štedljivim LED sijalicama.

Prozori

Prozori mogu često da budu odgovorni za gubitak toplote iz prostorije, kao i za veliku potrošnju energije. Ukoliko imate stare prozore zbog kojih dolazi do gubitka toplote postoji par saveta kako da rešite problem.

Proverite šarke i brave na prozorima. Ponekad su labavi ili jednostavno oštećeni od korišćenja i višegodišnjeg habanja tako je samo neophodno zameniti ih.

Sledeći potez koji će vam olakšati zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lepljenje dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Stari prozori vremeno počinju da se vitopere pogotovo ukoliko su od drveta, mada promeni oblika ne odolevaju ni drugi materijali.

Možete da stavite i folije na prozore. Folije se postavljaju na stakla i smanjuju protok topline kroz njih što je vrlo važno s obzirom na to da najveća količina toplote iz unutrašnjeg prostora odlazi napolje upravo kroz prozorsko staklo.

Foto: Snežana Krstić, Shutterstock, RenegadeStudio / Alamy / Profimedia / Ringier

Napunite veš mašinu

Uvek kada se dotakne veš mašina i mašina za suđe, savet je isti. Nemojte da ih palite dokle god nisu dupke pune. Ovi uređaji koriste istu količinu električne energije nevezano za količinu prljavih stvari i suđa u njima

Bojler palite noću

Kako je bojler jedan od većih potrošača, valjalo bi da iskoristite zelenu tarifu i da njime vodu zagrevate isključivo noću. Jako bitna stvar je i da isti redovno čistite od kamenca, jer sam kamenac usporava proces zagrevanja što dovodi do veće potrošnje struje. Ako ste ste sami ili vas je samo dvoje, bojler je najbolje uključivati samo noću kada je struja jeftinija. To isto važi i za veš mašine.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com