Većina na istoku ZARAĐUJE MANJE od radnika na zapadu Nemačke

Više od 71 posto kvalifikovanih radnika u istočnoj Nemačkoj u proseku zarađuje manje od onih na zapadu. Reč je o 1,59 miliona kvalifikovanih radnika u istočnim pokrajinama. Istodobno više od trećine kvalifikopvanih radnika u istočnoj Nemačkoj (38 posto) u proseku zarađuje manje od pomoćnih radnika u zapadnoj Nemačkoj, navodi se u odgovoru vlade na pitanje zastupnika Alternative za Nemačku Renéa Springera koji je primio agencija dpa.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

U Saskoj se to odnosi na 44 odsto kvalificiranih radnika, dok je u pokrajini Saska-Anhalt razlika nešto manja od 40 odsto.

Blic preporučuje

Dužnosti pomoćnog radnika obično su jednostavniji poslovi koji ne zahtevaju formalnu stručnu spremu.

Podaci u odgovoru na zastupničko pitanje su sa zavoda za zapošljavanje.

Uopšteno, jaz u platama između Istoka i Zapada tek se neznatno smanjio u proteklih 20 godina, istaknuo je Springer. Te su razlike, rekao je, glavni razlog “nezadovoljstva etabliranim strankama na istoku”.

(seeBiz/ dpa)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com