Ovo italijansko ostrvo PLAĆA 15.000 EVRA da se tamo preselite

Sanjate da živite u Italiji? Možda radite sa plaže? Evo vaše šanse da napravite potez i (nekako) budete plaćeni za to.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Fortune piše da je Sardinija, italijansko ostrvo u Mediteranu, najavila da će ljudima platiti do 15.000 evra da se tamo presele. Za finansiranje programa, vlada regiona je izdvojila 45 miliona eura za 3.000 novopridošlih, prenosi Investitor.me.

Blic preporučuje

„Stvorili smo uslove da mladi ljudi odluče da ostanu i razvijaju ekonomsko tkivo najkrhkijih teritorija“, rekao je predsednik Sardinije, Kristijan Solinas u saopštenju za javnost.

Ona smatra da ne može biti rasta bez stvarnog poboljšanja uslova na ugroženim teritorijama i unutrašnjih područja, “što nužno mora proći kroz nove politike teritorijalne repopulacije.”

I upravo u tome je “kvaka”.

Prvo, morali biste da se preselite u grad sa manje od 3.000 stanovnika. A dobijeni novac mora ići za renoviranje novokupljene kuće. Takođe biste morali da se prijavite i na puno radno vreme i da, u roku od 18 meseci, legalno prijavite Sardiniju kao svoj stalni boravak.

Cilj je da se zaustavi pad populacije na Sardiniji, jednoj od mnogih regija u Italiji gde mali gradovi brzo gube stanovnike.

Tamo se i živi duže

Ako odlučite na ovu selidbu, možda ćete poživeti duže. Naime, Sardinija — prva od pet identifikovanih regija „plave zone“ — kaže se da ima skoro 10 puta više stogodišnjaka po glavi stanovnika od SAD.

Sardinija nije prvo mesto u Italiji koje deli novac u nastojanju da privuče više stanovnika.

Južni region Kalabrije saopštio je 2021. da će novim stanovnicima dati 28.000 eura tokom tri godine. Godine 2020, komuna Santo Stefano di Sessanio ponudila je ljudima do 44.000 evra grantova da se tamo presele i obnove napuštene kuće.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com