Ovo je TOP 5 NAJKONKURENTNIJIH AVIO-LINIJA na svetu

Avio-saobraćaj odavno nije bio zauzetiji kao ove godine, nakon pandemije koja je prizemljila mnoge avione.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Aerodrom Hitrou

Foto: Anthony Upton / Tanjug/AP

Aerodrom Hitrou

Sajt Simply Flying nam donosi koje su to linije trenutno nakonkurentnije, odnosno, na kojim relacijama vozi najveći broj prevoznika.

Blic preporučuje

Konkurentske rute se mnogo razlikuju od ruta na kojima jedna avio-kompanija ima monopol na letove između određenih aerodroma. Kada jedna avio-kompanija nudi jedini način da leti od A do B, ona može naplatiti karte koliko im tržište dozvoljava.

Mnogi faktori određuju cenu karte

Cena karte može biti u korist kupca na linijama na kojima se takmiči više od jedne aviokompanije. Naravno, broj avio-kompanija koje rade na određenoj ruti takođe je povezan sa potražnjom putnika.

Foto: Will Oliver / EPA;

Prisustvo ili nedostatak konkurencije nije jedina stvar koja pokreće cene, a doba dana takođe doprinosi ceni karte. Ako biste krenuli letom koji je stigao na odredište na vreme za poslovni sastanak, očekivali biste da ćete platiti mnogo više za kartu od one na kojoj je vaš let stigao oko ponoći. Poslovne destinacije i destinacije za slobodno vreme takođe se značajno razlikuju, pri čemu su karte za poslovnu lokaciju mnogo skuplje od onih za destinaciju za odmor.

Godišnje doba takođe određuje cenu karte. Tokom leta, ako želite leteti iz Severne Evrope do Sredozemnog mora, možete očekivati ​​da ćete platiti mnogo više nego što bi vas koštao isti let zimi. Drugi primer bi bila Severna Amerika, gdje letovi iz severnih država i Kanade do Floride i Kariba vrtoglavo rastu tokom zime.

Bliski istok sada ima najkonkurentnije letove

Pre pandemije COVID-19, domaći i međunarodni letovi u Aziji bili su najkonkurentniji, ali to se promijenilo. U 2022. letovi između bliskoistočnih gradova u Egiptu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima postali su najkonkurentniji.

Broj jedan

U svom najnovijem izveštaju, dobavljač globalnih putnih podataka u avio-industriji OAG kaže da od deset najkonkurentnijih ruta, “Međunarodni aerodrom Kairo “(CAI) do “Međunarodnog aerodroma Kralj Abdulaziz” (JED) nije samo najprometniji na svetu, već ima i najveću konkurenciju. Dok avio-prevoznik Saudijske Arabije “Saudia” ima 53,8 odsto udela u prometu, takmiči se sa osam drugih avio-kompanija. Između egipatske prestonice i grada Džede na Crvenom moru ima 36 letova dnevno.

Broj dva

Na drugom mestu najkonkurentnijih letova na svetu, moramo pogledati Aziju, gde letovi između aerodroma “Da Nang” (DAD) u Vijetnamu i “Međunarodnog aerodroma Incheon” (ICN) u Južnoj Koreji imaju devet avio-prevoznika koji se takmiče na ruti. Od avio-kompanija, “VietJet” ima najveći kapacitet i uzima 28% prometa.

Foto: shutterstock

Broj tri

Na trećem mestu su letovi između “Međunarodnog aerodroma Kairo” (CAI) i “Međunarodnog aerodroma King Khalid” (RUH) u Rijadu, sa 25 letova dnevno koje obavlja osam različitih avio-kompanija, uključujući “Egyptair”.

Broj četiri

Na četvrtom mestu su letovi između “Međunarodnog aerodroma Bangkok Suvarnabhumi” (BKK) na Tajlandu i Međunarodnog aerodroma Incheon (ICN) u Južnoj Koreji. Na ruti se takmiči osam avio-kompanija sa prosečno osam letova dnevno.

Broj pet

Na petom mestu su letovi između moskovskog međunarodnog aerodroma Šeremetjevo (SVO) i turskog mediteranskog letovališta koje opslužuje aerodrom “Antalya” (ATY). Poslednjih godina popularnost turske rivijere je porasla kod Rusa, a delom zahvaljujući slabosti turske lire, koja Tursku čini jeftinom destinacijom za odmor. U skorije vreme, budući da Turska ne zahteva od Rusa da imaju vizu, mnogi mladi Rusi su doputovali tamo kako bi izbegli vojnu mobilizaciju. Dok “Aeroflot” i “Turkish Airlines” svakodnevno lete između dve zemlje, konkurencija se zahuktava tokom leta kada se uključuju čarter avio-kompanije za odmor.

(Investitor)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com