RAD OD KUĆE SVE VIŠE UZIMA MAHA Ovih 15 svetskih kompanija nudi zaposlenima i tu opciju

Rad na daljinu je ovih dana postao lak za organizaciju, zahvaljujući tehnologiji poput web konferencija koje neprimetno premošćuju jaz između kuće i kancelarije.

Blic preporučuje

Ako tražite posao na daljinu, bilo da radi u potpunosti od kuće ili hibridni, dobro je znati koji poslodavci to dozvoljavaju prije nego što pošaljete svoju prijavu. Evo nekoliko kompanija koje vam omogućavaju da radite na daljinu od kuće, kao i nekoliko koje to ne čine.

“Tech.co” donosi listu 15 kompanija koje vam omogućavaju da radite od kuće:

Facebook

U junu 2021. godine, Facebook je objavio da se politika rada na daljinu, koja se smatrala neophodnom tokom pandemije, pokazala uspešnom i da zaposleni mogu i dalje raditi od kuće, pod uslovom da su njihovi radni zadaci kompatibilni s ovim pristupom.

Oni koji ipak odluče da se upute u sedište kompanije u Menlo Parku imaće pristup brojnim pogodnostima, poput brijačnice, igraonicama, parkingu, hemijskom čišćenju i još mnogo toga. Ali ako ne želite da idete na posao, onda je i Facebook u redu s tim.

Ako se odlučite pridružiti Facebook-u i raditi na daljinu, nećete biti jedini. Mark Zakerberg se obavezao da će raditi na daljinu šest meseci u godini.

Foto: Eric Risberg / Tanjug/AP

Amazon

Amazonova politika rada jer sledeća: Oni koji nisu potrebni na radnom mestu, mogu slobodno da rade na daljinu puno radno vreme.

U septembru 2022. godine, izvršni direktor Amazona, Endi Džesi, rekao je da nema planova za povratak u kancelariju, rekavši: „Ne verujem baš da ćemo se na kraju vratiti u kancelarije.”

Iako je Džesi priznao da sastanci tima mogu biti izazovniji u odnosu na video pozive, kompanija broj jedan brine o klijentima.

Microsoft

Microsoft je šampion hibridnog rada i to s dobrim razlogom. Prodaje paket softvera dizajniranog da olakša komunikaciju između udaljenih radnika, posebno platformu za web konferencije Microsoft Teams , koja je premostila jaz između kuće i kancelarija za mnoge radnike širom sveta.

Ako se ipak želite fizički pridružiti tehnološkom gigantu, svakako pitajte hoće li vam biti dozvoljeno da radite od kuće na daljinu. Kompanija to dozvoljava, ali oni koji to žele, moraju potpisano odobrenje njihovog menadžera. Uverite se da ste ga dobili u pisanom obliku pre nego što potpišete taj ugovor.

Airbnb

Airbnb, kompanija specijalizovana za putovanja i odmore, dozvolila je svom osoblju da radi na daljinu. Ne morate čak ni biti kod kuće. Od aprila 2022. godine kompanija je objavila da zaposleni mogu stalno raditi od kuće (ili u kancelariji, ako žele).

Osim toga, zaposlenima je takođe dozvoljeno da se kreću bilo gde unutar zemlje u kojoj žive, bez negativnog uticaja na platu. Ovo nije slučaj sa svim kompanijama. Na primer, Google je prošle godine implementirao kalkulator koji je izračunao koliko će uticati na njihovu platu u zavisnosti od toga gdje se nalaze.

Ne morate se čak ni držati svoje zemlje — politika rada na daljinu omogućava osoblju da radi iz preko 170 okruga do 90 dana u godini.

Čak i izvršni direktor Airbnba napušta kancelariju, koristeći imovinu kompanije kao privremenu bazu.

Foto: Richard Drew / Tanjug/AP

Twitter

Twitterov pristup radu na daljinu je prilično jasan. Osoblje zaposleno u kompaniji može slobodno raditi gde god se ‘oseća najproduktivnije i najkreativnije’. Bilo da je to kod kuće, u kancelariji ili kombinaciji oboje, sve je u redu što se Twittera tiče.

U poruci osoblju ranije ove godine, izvršni direktor Twittera, Parag Agraval, je napomenuo da bi novi način rada doneo određene izazove, ali je jasno da kompanija stavlja potrebe zaposlenih iznad popunjavanja kancelarija.

Vredi napomenuti da stavovi Elon Maska o radu na daljinu, kao što pokazuje politika Tesle, nisu baš tako velikodušni.

Slack

Platforma za razmenu poruka Slack je najavila da zaposleni mogu stalno raditi od kuće još od juna 2020, kada je pandemija trajala tek nekoliko meseci i nije joj se nazirao kraj.

Kompanija je takođe objavila da će nastojati da ubuduće sve više zapošljava radnike na daljinu – što je odlična vest za sve koji ne žele da putuju na posao. Izvršni direktor Stjuart Baterfild nedavno je potvrdio da je kompanija zaposlila “hiljade ljudi koji se nalaze na lokacijama gdje uopšte ne postoje kancelarije”.

ZenDesk

Zendesk tvrdi da je jedna od prvih kompanija koja je tokom pandemije prešla na puni rad na daljinu.

U početku je kompanija planirala da se zaposleni vraćaju u kancelariju dva dana u nedelji, ali nakon što je saslušao osoblje, Zendesk je objavio da postaje ‘prvo digitalna’ kompanija u junu 2022. godine, s naglaskom na omogućavanje osoblju da bude potpuno udaljeno, ako oni tako izaberu.

Prednosti su, prema njima, ubedljive. Osoblje dobija nadoknadu za opremu za kućnu kancelariju i internet, ima pristup zajedničkim kancelarijskim objektima ako im zatreba, kao što je WeWork, a takođe dobijaju i dodatni dan odmora u mesecu kao što je ‘Recharge Fridays‘.

Dropbox

Dropbox je usvojio model koji naziva ‘prvo virtuelno’. Rad na daljinu je norma u kompaniji, iako postoje mogućnosti za sastanke licem u lice s timovima, ako zatreba.

Kompanija se preselila još u oktobru 2020. godine, pa čak ima i svoj virtuelni prvi komplet alata za sve koji traže odgovore o tome kako kompanija upravlja radom na daljinu.

Uber

Priroda Uberovog poslovnog modela znači da velika većina onih koji rade za kompaniju jednostavno neće moći da radi na daljinu. Međutim, oni koji imaju kancelarijske uloge u firmi slobodni su da rade na daljinu polovinu radnog vremena.

Kompanija navodi da i dalje vjeruje u lični kontakt, tako da će oni koji traže potpuno udaljenu poziciju verovatno biti razočarani. Međutim, oni koji su srećniji da rade u kancelariji pola radnog vremena, mogli bi ceniti hibridnu politiku kompanije, gdje zaposleni mogu izabrati da rade u kancelariji pet dana u sedmici.

.

Foto: shutterstock

.

Salesforce

Salesforce je svoju politiku rada na daljinu izneo još u februaru 2021. Postoje tri moguće opcije. Prvo, ono što je Salesforce nazvao „flex“, hibridni pristup u kojem bi zaposleni dolazili u kancelariju jedan do tri dana u sedmici kako bi sarađivali na projektima i radili na daljinu ostatak sedmice. Drugi podrazumeva udaljenost, gdje zaposleni koji ne žive u blizini Salesforce lokacije ili koji ne moraju fizički biti u kancelariji, mogu slobodno raditi od kuće na neodređeno vreme. Na kraju, rad u kancelariji omogućen je četiri do pet dana u nedelji.

Predsednik Salesforcea, Brent Hajder, rekao je da je tradicionalno radno vreme od devet do pet “mrtvo pravilo”.

Zoom

Ako bi neko mogao da učini da politika rada na daljinu zaista funkcioniše, pomislili biste da bi to bila platforma za veb konferencije Zoom. Pandemija je podigla kompaniju u visine, kada je odjednom imala jedinu stvar koju su svi želeli.

U januaru 2022. kompanija je objavila da će ubuduće zaposleni moći raditi potpuno udaljeno, hibridno ili u kancelariji.

Reddit

Platforma društvenih medija je brzo postavila svoju politiku rada na daljinu, samo šest meseci nakon pandemije. U suštini, kompanija je zadovoljna što možete raditi s bilo kojeg mesta, kod kuće, u kancelariji ili bilo gde između.

Shopify

Shopify je vrlo otvoren za udaljene radnike – zapravo ih aktivno podstiče. Na stranici za zapošljavanje kompanija jasno je navedeno da promoviše fleksibilan rad i zbog mentalnog zdravlja svojih zaposlenih.

Osim toga, Shopify je srećan što osoblje radi u inostranstvu 90 dana u godini, kao deo svog programa Destination90.

Revolut

Fintech kompanija Revolut otkrila je početkom 2021. da prelazi na stalni rad na daljinu. Osim toga, firma je zadovoljna što osoblje radi u inostranstvu, 60 dana u godini.

Spotify

Mora da je bila muzika za uši zaposlenih kada je Spotify rekao svojoj radnoj snazi ​​od 6.000+ da su slobodni da rade od kuće ili u kancelariji, ako žele. Izbor je zaista na pojedincu.

Kompanija je izjavila da nastoji da održi “savršen balans fleksibilnosti, sigurnosti zaposlenja i ispunjenosti posla”.

(Investitor.me)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com