“Ovo pokazuje i neuspeh ruske agresije i koliko smo mi jaki”

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je odluku Rusije da ponovo bude deo sporazuma o izvozu žita kao značajan diplomatski ishod za Ukrajinu i svet.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

“Sprovođenje inicijative za izvoz žita će se nastaviti”, rekao je Zelenski u sinoćnjem obraćanju, preneo je britanski list “Gardijan”.

Rusija je prvobitno saopštila da će odustati od sporazuma kojim je dozvoljen izvoz žita iz Ukrajine preko Crnog mora, nakon napada dronom na njene ratne brodove u luci Sevastopolj.

Rusko Ministarstvo odbrane navelo je da je zadovoljno što je dobilo dovoljne garancije od Kijeva da neće koristiti pomorski koridor za izvođenje napada.

“Tražili smo uveravanja i garancije od ukrajinske strane da se ništa slično neće ponoviti, da humanitarni koridori neće biti korišćeni u vojne svrhe”, rekao je juče predsednik Rusije Vladimir Putin tokom video sastanka sa svojim koordinacionim savetom.

Međutim, Zelenski je kazao da poziv Kremlja da se pruže garancije pokazuje “neuspeh ruske agresije”, napominjući da “ruska ucena nije nigde stigla”.

Posle osam meseci rata Kremlj govori da je tražio bezbednosne garancije od Ukrajine, rekao je on.

Pre 252 dana Rusija je tražila bezbednosne garancije od Sjedinjenih Američkih Država, dodao je Zelenski.

“Ovo su zaista upečatljive promene. Ovo pokazuje i neuspeh ruske agresije i koliko smo vi i ja jaki kada smo ujedinjeni”, istakao je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com