Preokret: Rusi se ipak predomišljaju oko sporazuma? “Nismo još odlučili”

Kremlj je saopštio da se nije obavezao da će ostati u Crnomorskom sporazumu o žitu nakon njegovog isteka 19. novembra.

Izvor: Tanjug

Foto: Shutterstock/Sergei Drozd

Foto: Shutterstock/Sergei Drozd

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Rusija tek treba da proceni da li sporazum funkcioniše pre nego što odluči da li da produži svoje učešće, preneo je Rojters.

Ranije danas, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je Ujedinjene nacije, koje su posredovale u postizanju sporazuma, da pojačaju napore da osiguraju da zapadne zemlje ublaže ograničenja za koja Moskva navodi da ometaju njen izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva, što je takođe, bio deo sporazuma.

“Dogovor o žitu”, koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu, prenele su RIA Novosti.

Koordinaciju saobraćaja plovila vodi Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu.

“Ne vidimo pomak”

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov saopštio je da Moskva i dalje ne vidi nikakav pomak kada je u pitanju ukidanje ograničenja na ruski izvoz žitarica i đubriva uprkos povratku primeni Crnomorske inicijative.

“Kao što znate, nastavljena je primena sporazuma o izvozu ukrajinaskog žita. Istovremeno, još uvek ne vidimo nikakav rezultat u vezi sa drugim delom sporazuma koji je predložio generalni sekretar UN, koji podrazumeva uklanjanje prepreka na putu izvoza ruskog đubriva i žitarica“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa potpredsednikom vlade Jordana Ajmanom Huseinom Abdulahom Al-Safadijem.

Dodaje da je je potrebno preduzeti “ozbiljne korake“ kako bi se u budućnosti održao sporazum o izvozu žita, prenosi TASS.

“Najozbiljnije korake treba učiniti u bliskoj budućnosti kako bi se održao sporazum, posebno u drugom delu, jer je količina đubriva i žita iz koje se izveze iz Rusije, neuporedivo veća od onih iz Ukrajine”, rekao je Lavrov.

Lavrov je izrazio zadovoljstvo na pomoći Turske prilikom potpisivanja dogovora koji garantuju da neće biti ponovljenih pokušaja da se humanitarni koridori za izvoz žita u Crnom moru iskoriste u vojne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com