OVO SU NAJBOGATIJI BIZNISMENI U KINI Ove godine zabeležen najveći pad od kada se pravi lista

Kineski bogataši su ove godine zabele žili najveći pad vrednosti njihove imovine u poslednje dve decenije, jer su rusko-ukrajinski rat, politika Pekinga “nula kovid slučajeva” i pad akcija na berzama u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu “pojeli” njihovo bogatstvo, prema godišnjoj rang listi Hurun objavljenoj danas.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: shutterstock

.

Na kineskoj listi bogatstva, koju objavljuje magazin Hurun i na kojoj su rangirani najbogatiji Kinezi s minimalnom neto imovinom od 5 milijardi juana (690 miliona dolara), ove godine je taj prag dostiglo samo 1.305 ljudi, što je 11 posto manje nego u 2021.

Blic preporučuje

Njihovo ukupno bogatstvo iznosi 3,5 biliona dolara, što je za 18 procenata manje u odnosu na prošlu godinu.

Vodeća trojka na listi najbogatijih Kineza

Džong Šanšan, vlasnik punionica vode Nongfu Spring i kompanije za proizvodnju vakcina, zauzeo je prvo mesto na listi drugu godinu zaredom, s bogatstvom koje je poraslo za 17 posto na 65 milijardi dolara.

Osnivač ByteDancea, koji posjeduje i TikTok, Džang Jiming, nalazi se na drugom mestu, ali je njegovo bogatstvo palo za 28 procenata na 35 milijardi dolara zbog pada vrednosti ByteDancea, a na poziciji broj tri se zadržao Zeng Jućun, predsednik giganta za proizvodnju baterija CATL, iako je njegova neto vrednost takođe pala za 28 posto na 32,9 milijardi dolara.

Inače, broj pojedinaca koji imaju 10 milijardi dolara ili više manji je za 29 osoba, a broj jednocifrenih milijardera, u dolarskom iznosu, opao je ove godine za 239, prema podacima sa rang liste.

– Ove godine je zabeležen najveći pad na Hurun kineskoj listi bogataša u poslednje 24 godine – rekao je Rupert Hugverf, predsjednik i glavni istraživač koji sastavlja Hurun izveštaj.

Najveći udarac su pretrpeli šefovi teholoških kompanija, pri čemu je, primera radi, bogatstvo osnivača Alibabe Džeka Maa potonulo za 29 posto na 25,7 milijardi dolara.

(Rojters/Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com