“Pametno recikliraj” – pilot projekat u Zrenjaninu (AUDIO)

pametno, recikliraj, zrenjanin, naled

Cilj projekta je da se podstakne reciklaža, da se povećaju količine ambalažnog otpada i testira pametna tehnologija. Prikupljanje ambalažnog otpada putem pametnih mašina i vraćanje na mesto odakle ste ga kupili se primenjuju u Evropi kroz različite koncepte depozitnog sistema. Naša država je najavila mogućnost uvođenja tog sistema i ovo je naš doprinos da pokažemo kako pametna tehnologija može da unapredi takav sistem i da da precizniju informaciju o svakom pojedinačnom pakovanju koje je u sistemu, objašnjava Sanja Mitrović Knežević iz NALEDA.

Prema njenim rečima, projekt je od velikog značaja jer se po prvi put u Srbiji, u Zrenjaninu, sprovodi pametna reciklaža:

Menadžerka za održivost i javne poslove u kompaniji Ball Packaging, jednog od partnera u projektu, Jelena Petljanski Kiš kaže da smo već imali pametan sistem kod reciklaže limenki u Beogradu, putem ručnih presa. Sada će u Zrenjaninu biti predstavljen prvi sistem koji obuhvata pametnu reciklažu i drugog ambalažnog otpada:

Projekat pod sloganom „Pametno recikliraj“ započeo je prošle godine. Urađeno je mnogo, pre nego što se došlo do realizacije u koju se uključuju građani. Za uspešnost projekta ključnu ulogu imaju građani i pozivaju se da se uključe u proces reciklaže, kaže Sanja Mitrović Knežević:

U toku je postavljanje uređaja u kioscima i prodavnicama. Za sada je postavljen uređaj na jednoj lokaciji kod Kulturnog centra u Zrenjaninu. Paralelno se radi medijska edukacija na mestu prodaje, u prodavnicama, dodaje Jelena Petljanski Kiš:

Pametni sistem za reciklažu ambalažnog otpada je pilot projekat koji se realizuje samo u Zrenjaninu. U NALED-u kažu da su prilikom odabira lokalne samouprave imali više kriterijuma.

Opština Zrenjanin je aktivna lokalna samouprava, brzo je postignut dogovor i dobijene su dozvole kao i potrebna rešenja za javne lokacije za postavljanje kioska. Prilikom odabira bio je važan i sistem prodajnih objekata, da ima dovoljnu veličinu da neke od mašina tu stanu i tako dalje.

Sanja Mitrović Knežević kaže da su trenutno fokusirani samo na Zrenjanin. Pilotiranje će trajati do juna naredne godine a prve rezultate će već imati u prvom kvartalu 2023.

Cilj je da se u Zrenjaninu za godinu dana sakupi 30% od plasiranih proizvoda obeleženih nalepnicom „Recikliraj“, što bi pokazalo da je ovakav model održiv i da se može primeniti i u drugim gradovima i opštinama.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com