Početak novembra u znaku intenzivnih međunarodnih aktivnosti PKS

Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa partnerima organizovala je protekle sedmice važne međunarodne konferencije, poslovne forume i sastanke privrednika, a 13. novembra i prvi put nastup naših firmi na Međunarodnom sajmu robnih marki “PLMA CHICAGO“.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Ustupljene fotografije

Zajednička vizija Regiona Zapadnog Balkana

Privredna komora Srbije u partnerstvu sa Ambasadom SAD u Srbiji, Američkom privrednom komorom uz podršku Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6), organizovala je 2. novembra regionalnu konferenciju „Western Balkan Regional Commercial Conference and Business-to-Business Event“, posvećenu unapređenju ekonomskih odnosa regiona sa SAD, na kojoj su održani stručni paneli i B2B sastanci.

Konferencija je organizovana u okviru posete Srbiji i Crnoj Gori Trgovinske misije Vlade SAD (International Trade Administration) koju čini i 27 američkih kompanija sa fokusom na IKT, energetiku i čistu tehnologiju.

– Ovo je najveći regionalni skup u sektoru IKT, energetike i zelenih tehnologija koji se održao u Beogradu i kada je u pitanju saradnja regiona i SAD. Prisutno je više od 160 kompanija iz regiona Zapadnog Balkana, od Beograda, Skoplja, Prištine i Peći, do Banjaluke i Sarajeva, koje su unapred zakazale 260 sastanaka sa američkim kompanijama. Siguran sam da ćemo posle današnjeg skupa imati nove investicije i poslove. Ako budemo zajedno ulagali u ljude, tada će naš region biti mesto odakle ljudi ne odlaze, već se u njega vraćaju – rekao je Marko Čadež, predsednik Upravnog odbora 6 komornog investicionog foruma Zapadnog Balkana i predsednik Privredne komora Srbije (PKS).

Foto: Ustupljene fotografije

Trgovinska razmena Srbije i Španije do kraja godine milijardu evra

Privredna komora Srbije i Privredna komora Španije potpisale su na Poslovnom forumu „Srbija-Španija“ koji je održan 3. novembra Memorandum o razumevanju koji će doprineti snažnijem povezivanju privreda dveju zemalja, nove investicije u oblastima visokih tehnologija, automobilske industrije, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, razvoja obnovljivih izvora energije i infrastrukture.

Memorandum o razumevanju dve Komore, potpisali su Mihailo Vesović, direktor Sektora za internacionalizaciju PKS i Inmakulada Rijera, generalna direktorka Privredne komore Španije.

– Napokon smo dočekali trenutak da u fokus naših ekonomskih i trgovinskih odnosa dovedemo Srbiju i Španiju. Naša trgovinska saradnja ove godine će sigurno dostići jednu milijardu evra i to je veliki uspeh i značajan pomak u odnosu na raniji period – istakao je Vesović na Poslovnom forumu.

Foto: Ustupljene fotografije

Generalna direktorka Privredne komore Španije, Inmakulada Riera, naglasila je da dve zemlje imaju izuzetne bilateralne odnose i da je potrebno dodatno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Rejes Maroto, ministarka industrije, trgovine i turizma Španije. Na Forumu, koji je okupio oko 150 domaćih privrednika i predstavnike 17 španskih kompanija, obratili su se i Marta Blanko, predsednica Španske konfederacije poslovnih organizacija (CEOE International) i Raul Bartolome, ambasador Španije u Srbiji.

Više od 120 B2B sastanaka na forumu u Trebinju

Na 7. međunarodnom forumu o saradnji u Trebinju, PKS je, u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN), organizovala preko 120 B2B sastanaka privrednika, najviše iz sektora turizma, energetike, IT.

– Ovaj događaj bio je odlična prilika da se naše kompanije povežu sa firmama kako iz regiona Zapadnog Balkana, tako iz EU i celoga sveta, ojačaju svoje biznise i unaprede poslovanje – ističe Jovana Stanojević, rukovodilac Centra za EU integracije PKS.

Foto: Ustupljene fotografije

U proteklih 14 godina više od 18.000 domaćih malih i srednjih preduzeća koristilo usluge ove mreže, da je preko 6.000 srpskih kompanija učestvovalo na bilateralnim sastancima i kompanijskim misijama.

Naše kompanije i na sajmu u Čikagu

Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije po prvi put organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na međunarodnom sajmu robnih marki „PLMA CHICAGO“ koji se održava u Čikagu, SAD, u periodu od 13. do 15. novembra 2022. godine.

Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, kao i da pospeše postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com