POPUŠTA INFLACIJA U AMERICI Investitori čekaju novu odluku FED: Hoće li kamate ponovo u plus

Na Wall Streetu su u utorak cene deonica porasle jer su ulagače ohrabrili podaci o popuštanju inflacije u SAD-u, no na tržištu nije zavladala euforija jer se čeka odluka američke centralna banke o povećanju kamatnih stopa. Dow Jones ojačao je 0,30 posto, na 34.108 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,73 posto, na 4.019 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 11.256 bodova.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Nam Y. Huh / Tanjug/AP

Ulagače je potaknuo podatak da su potrošačke cene u SAD-u u novembru porasle 7,1 posto na godišnjem nivou, manje od očekivanih 7,3 posto i manje od 7,7 posto mesec dana pre, što pokazuje da inflacijski pritisci i dalje popuštaju.

Nakon što je objavljen taj podatak o najnižoj stopi inflacije u gotovo godinu dana, S&P 500 indeks skočio je čak 2,7 posto, no do kraja trgovanja ti su dobici splasnuli.

U sredu se, naime, očekuje odluka čelnika Feda o kamatnim stopama, koja će pokazati smatraju li u centralnoj banci da je ovakvo popuštanje inflacije dovoljno da bi se usporio tempo povećanja kamata.

Foto: shutterstock

Nakon serije povećanja kamata za 0,75 postotnih bodova, na tržištu se procenjuje da će Fed u sredu podignuti kamate za 0,50 postotnih bodova.

No, i dalje će ostati otvorena pitanja do kojeg će nivoa Fed ukupno povećati kamate – na 4,75 ili 5,00 posto – i koliko će se dugo zadržati na tim nivoima?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

„Nakon podatka koji pokazuje da inflacija i dalje popušta, tržište se jako uzbudilo. No, potom su ulagači ponovno promislili i zaključili da ne treba previše riskirati, s obzirom da bi već u srijedu čelnici Feda mogli zaliti tržište hladnom vodom”, kaže Jason Ware, direktor u tvrtki Albion Financial Group.

Zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa Feda u ovoj godini kako bi se suzbila inflacija, Wall Street je na putu velikih godišnjih gubitaka.

S&P 500 indeks trenutno je u minusu oko 15 posto u odnosu na početka godine i na putu je prvog godišnjeg pada od 2018. A ostane li S&P 500 na ovim razinama do kraja godine, zabeleži će najveći godišnji pad od 2008.

I na evropskim su berzama cene deonica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,76 posto, na 7.502 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,34 posto, na 14.497 bodova, a pariški CAC 1,42 posto, na 6.744 boda.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com