Potez Amerike razbesneo Kinu: Pokrenuta tužba

Kina je pokrenula trgovinski spor pred Svetskom trgovinskom organizacijom (WTO) protiv Sjedinjenih Država.

Izvor: Index

Ilustracija: Depositphotos/gioiak2

Ilustracija: Depositphotos/gioiak2

Spor je pokrenut zbog mera kontrole izvoza kineskih čipova, odnosno njihovog uvoza u SAD, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine, prenosi Indeks.

Sjedinjene Države su u oktobru donele sveobuhvatni skup propisa s namerom usporavanja kineske industrije poluprovodnika, što je izazvalo žalbe Kine.

“Kina pokreće pravne radnje pred WTO-om zbog neophodnog načina rešavanja naših zabrinutosti i odbrane naših legitimnih interesa”, piše u saopštenju kineskog ministarstva trgovine, koje prenosi diplomatska misija u Ženevi.

Dodaje se da su američka ograničenja “ugrozila stabilnost globalnih industrijskih lanaca snabdevanja”.

Kineski “zahtev za konsultacije” je prvi korak u dugoj proceduri pred WTO-om.

“Primili smo kineski zahtev za konsultacije povezan s određenim radnjama SAD-a koje utiču na tržište poluprovodnika”, rekao je portparol kancelarije američkog trgovinskog predstavnika Adam Hodž.

“Kao što smo već saopštili NR Kini, ove ciljane akcije odnose se na nacionalnu bezbednost, a WTO nije prikladan forum za raspravu o pitanjima koja se odnose na nacionalnu bezbednost”, rekao je Hodž u izjavi poslatoj na mejl.

Kineska žalba na američko ograničenje njihovog izvoza čipova dolazi nekoliko dana nakon presude WTO-a protiv Vašingtona u odvojenoj tužbi o carinama na metal koje je, između ostalog, uvela i Kina. Sjedinjene Države, redovni kritičar arbitražnog postupka WTO-a, odbacile su zaključke WTO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com