Potpisani ugovori za garantnu šemu DFC-a; Mali: “Od ogromnog značaja za privredu”

U Ministarstvu finansija danas su potpisani ugovori između DFC-a i četiri banke o sprovođenju nove garantne šeme vredne do 400 miliona.

Izvor: B92.net

Foto: Ministarstvo finansija

Foto: Ministarstvo finansija

Prva kreditna linija iznosi 272 miliona dolara

Ugovori Američke korporacije za međunarodno razvojno finansiranje DFC su potpisani sa četiri banke i to Prokredit, Adiko, Bankom Inteza i Rajfajzen bankom, a potpisala ih je zamenica predsednika DFC Merijem Košarej.

Garancije DFC-a obezbediće do 272 miliona dolara za mala i srednja preduzeća u Srbiji, uključujući preduzeća u vlasništvu žena, preduzeća u ruralnim krajevima, kao i za poljoprivrednike. Ovaj program pomoći će preduzećima u Srbiji da dobiju pristup finansiranju koji im je neophodan za rast, uvođenje novih tehnologija, dizajn novih proizvoda i ispunjavanje promenljivih zahteva kako domaćeg, tako i međunarodnog tržišta, saopšteno je iz Ministarstva finansija

“Pokretanje ove garantne šeme je za Republiku Srbiju i njenu privredu od ogromnog značaja. Očekujemo da će ovaj projekat doprineti daljoj stabilizaciji i osnaživanju naše privrede i preduzetništva u Srbiji, nakon pandemije korona virusa i u vreme trenutne svetske ekonomske krize. Ovaj projekat je pokazatelj da postoji poverenje američke administracije u ekonomske reforme koje sprovodimo u Srbiji, a koje su doprinele pretvaranju Srbije u atraktivnu investicionu destinaciju. Smatramo da pokretanje ove garantne šeme predstavlja potvrdu dobrih i kvalitetnih odnosa između naše dve zemlje, Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i da ćemo u narednom periodu imati još mnogo kvalitetnih, zajedničkih projekata”, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Zahvaljujući se Ministarstvu finansija, DFC-u i bankama na postignutom dogovoru o garantnoj šemi za kredite, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je naglasio važnost takvog načina finansiranja preduzeća u Srbiji: “Mala i srednja preduzeća su zaista središte savremene privrede. Ljudi koji imaju sposobnost da smisle ideju, da je iznesu na tržište i da napreduju sa njom brzo… Pitanje je kako naći sredstva i kako taj postupak može biti jednostavniji. Jer ako vam padne na pamet ideja u ponedeljak, bolje bi vam bilo da znate kako da je finansirate u utorak. Jer ako to ne znate, sredstva za svoju ideju obezbediće neko drugi”, rekao je ambasador Hil.

Podelom rizika, garancije DFC-a omogućiće bankama da daju pozajmice onim preduzećima koja obično ne mogu da ih dobiju, zatim da odobravaju pozajmice sa dužim periodom otplate, da ugovaraju bolje uslove pozajmica i da šire svoje poslovanje – između ostalog, i na neke nerazvijenije delove Srbije.

Potpredsednica DFC-a Marjam Košaraj je rekla: “DFC je ponosni partner ove četiri banke i misije USAID-a u Srbiji u cilju pružanja podrške preduzećima u Srbiji. Ovo partnerstvo će stvoriti nove mogućnosti finansiranja za mala i srednja preduzeća i osnažiće privredu Srbije.”

Kao dopuna kreditnim garancijama, USAID-ov projekat “Velika mala privreda“ pomoći će u identifikovanju najpogodnijih preduzetnika i preduzeća za ovakvu vrstu kreditiranja, posebno u manje razvijenim područjima Srbije, i pružiće tehničku pomoć preduzećima kako bi ispunila neophodne standarde za dobijanje ovakvog kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com