Premašena rekordna turistička 2019, dva velika projekta u narednoj godini

U delatnost koja ostvaruje profit valja i ulagati, pa je tako Vlada Srbije za narednu godinu odobrila 822 miliona dinara za dva velika turistička projekta.

“Projekat izgradnje turističke marine na Srebrnom jezeru, projekat izgradnje velelepnog spa velnes centra na Paliću, koji će biti najveći od Beograda do Segedina. To je najveće turističko ulaganje u Vojvodini u poslednjih trideset godina”, rekao je Husein Memić, ministar turizma i omladine.

U prvih deset meseci ove godine, Srbija je od turizma zaradila 1,6 milijardi evra i ugostila više od 3.600.000 turista.

“Ono što nam je veoma važno i što potvrđuje veličinu ovog uspeha je činjenica da je to prepoznato i od strane Evrope i sveta, tako da je Evropska turistička komisija objavila da Srbija ima najveći porast u odnosu na 2019. godinu, tako da možemo da budemo vrlo zadovoljni i optimistični i da spremni uđemo u narednu godinu”, smatra Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Srbija je vratila goste sa svih svojih tradicionalnih tržišta. Nedostaju samo još turisti iz Kine gde su antikovid mere i dalje stroge.

“Sad je krenuo taj let ponovo do Pekinga, na kojem leti Er Srbija, dakle prvi put posle 2000. letimo direktno za Peking i očekujemo da će se to kinesko tržište otvoriti u narednoj godini i nadamo se uspehu i na tom tržištu”, izjavio je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Dug za neiskorišćene vaučere šest i po miliona evra

Posle dve veoma teške kovid godine, u priličnoj meri su se oporavile i turističke agencije. Najveći broj putnika je iskoristio zamenske vaučere za putovanja otkazana na početku pandemije. Onima koji nisu, od prvog januara sledeće godine, agencije su dužne da vrate novac. U ovom trenutku taj dug je šest i po miliona evra.

“Kada to pogledamo sa stanovišta da je ukupno bilo 70 miliona evra novca putnika kod turističkih agencija, moramo da budemo zadovoljni jer je veliki broj agencija preživeo, da su ljudi u najvećoj meri iskoristili ta putovanja i da ovih desetak posto, koliko je još ostalo, ja ne očekujem veće probleme”, kaže direktor Jute Aleksandar Seničić.

Nacionalna turistička organizacija, na kraju svake godine najuspešnijim organizacijama i pojedincima u turizmu, dodeljuje nagradu “Turistički cvet”. Među nagrađenima je i emisija RTS-a Šarenica, koja svakog vikenda otkriva lepote Srbije.

“Vodili smo se idejom da što više upoznaš svoju zemlju više ćeš je voleti i mi smo je kroz rad u Šarenici mnogo više zavoleli i shvatili koliko ova zemlja ima potencijala i koliko i dalje ne znamo sve njene tajne”, kaže urednica Šarenice Aneta Ivanović.

Pred nama su novogodišnji i božićni praznici kada je Srbija puna stranih gostiju, pa će naredni dani dopuniti turističku kasu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com