Vesić: Iduće godine 288 milijardi dinara za završetak infrastrukturnih projekata

Ove godine Srbija je oborila rekord kada su u pitanju direktne strane investicije, skoro četiri milijarde evra za 11 meseci. U toku su pregovori o 87 novih investicionih projekata čija vrednost prelazi 8, 8 milijardi evra. Ulaganje u infrastrukturu kao i saobraćajnu mrežu, jedan je od razloga za dolazak sve više investitora.

Goran Vesić ističe da je iz budžeta Srbije za sledeću godinu opredeljeno 288 milijardi dinara za završetak nekoliko važnih infrastrukturnih objekata.

Najavljuje da bi u martu trebalo da bude gotova brza saobraćajnica Surčin–Novi Beograd, koja će povezati Zemun s Novim Beogradom i omogućiti brzi izlazak na auto-put “Miloš Veliki”.

“Već 1. juna će biti završen deo obilaznice oko Beograda do Bubanj potoka. Da bi obilaznica bila potpuno gotova potrebno je da ugovorimo poslednji 31 kilometar od Bubanj potoka do Pančeva s onim velikim drumsko-železničkim mostom kod Vinče. Kada taj most bude napravljen, on će omogućiti i pravljenje železničke obilaznice oko Beograda”, objasnio je ministar. 

Time će, dodaje, biti izmešten sav transportni saobraćaj sa Gazele, odnosno iz centra Beograda. Zabrana saobraćaja će dodatno biti obezbeđena i postavljanjem portala s kamerama, tako da će oni koji budu kršili tu zabranu biti, prema rečima Vesića odmah kažnjeni.

Što se tiče Moravskog koridora, najavljuje da će do početka aprila biti završen deo do Makrešana, oko 19 kilometara, malo pre Kruševca. Do kraja septembra biće završen i deo do Koševa, 28. kilometar iznad Kruševca.

“Tako da će Kruševac biti priključen na auto-put do kraja septembra naredne godine”, precizirao je Vesić. 

Bezbednost saobraćaja

Resorni ministar ukazuje da bezbednost puteva nije samo u nadležnosti tog Ministarstva, već i Ministarstva za unutrašnje poslove. 

“Kroz izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja ja sam siguran da će MUP povećati kazne za one koji se ponašaju suprotno pravilima. U okviru Ministarstva biće sektor koji će se baviti samo bezbednošću saobraćaja na putevima, ali i železničkog, vodnog i vazdušnog. Mi smo zemlja na Balkanu, gde najviše procentualno ljudi gine, što nije normalno”, ukazao je on.  

Lakše do aerodroma u Beogradu 

Navodi i da će putnici od prolećne sezone lakše prilaziti aerodromu “Nikola Tesla”.

“Nama nedostaje još nekoliko meseci da se završe radove. Ja znam i razumem da sada nije baš potpuno komotno, ali mi gradimo novu aerodromsku zgradu. A izgraditi novu zgradu uz rekonstrukciju stare a da aerodrom radi, nije moguće ako nemate takvu vrstu radova”, smatra ministar.

Do početka letnje sezone biće gotovi i radovi na novom terminalu. 

Ističe i da će beogradski aerodrom ove godine zabeležiti rekordan broj prevezenih putnika više od šest miliona, kao i da će potencijal aerodroma biti 15 miliona putnika.

Takođe, navodi i da će “Er Srbija” iduće godine imati 21 redovnu liniju. 

Šta donose izmene Zakona o planiranju i gradnji 

Vesić kaže da će suština izmena Zakona o planiranju i gradnji biti da obezbedi veću transparentnost, što znači da će lokacijski uslovi biti izdavani u e-prostoru, a ne više u papiru.

Takođe, svi nosioci javnih ovlašćenja će stalno morati da ažuriraju kroz e-prostor svoje uslove koji će biti svima dostupni.

Investitori će morati da daju polisu osiguranja od štete trećim licima pre prijave radova da bi se ukoliko se desi nesreća znalo odakle će oštećeni moći da se naplate.

Pre dobijanja upotrebne dozvole investitori će morati da daju dokaze o kretanju građevinskog otpada, odnosno da je predat operateru.

“Imamo nameru da neke procedure uprostimo, da stimulišemo zelenu gradnju, da svi javni objekti koje država gradi moraju da imaju certifikat zelene gradnje. I svi koji grade preko 10.000 kvadrata moraće da imaju zelene certifikate”, precizirao je Vesić.

Značajno je i to da će svi koji budu imali zelene certifikate plaćati manje doprinose za građevinsko zemljište, rekao je Vesić.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com