Pripremite se na vreme za IPARD 3, poručeno poljoprivrednicima sa skupa u Privrednoj komori Vojvodine (AUDIO)

NOVI SAD –

Poljoprivrednici bi trebalo što bolje da se pripreme za predstojeći IPARD 3 program kako bi iskoristili što više novca koji će biti na raspolaganju, što nije bio slučaj sa IPARD 2 programom koji se privodi kraju, poručeno je sa skupa koji je o tim fondovima organizovala Privredna komora Vojvodine.

audio icon

ekonomija, profit, rast, analiza, trgovina, trgovanje, kapital, budzet, mere, analiza, kredit, porez, troskovi, novac, finansije, oporezivanje, valuta, euro, dolar, dinar, pixabay

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za agrarna plaćanja, agroekonomisti, poljoprivrednici, su aktivno učestvovali u raspravi na kojoj je govoreno kako da iskoristimo više novca iz Evropskih fondova.

Agroanalitičar Žarko Galetin kaže da će IPARD 3 pre svega biti usmeren na srednja i velika gazdinstva i da će obim investicija biti veći.

Radmila Vučinić je vlasnica firme CMS Consulting iz Novog Sada. Priprema projekte poljoprivrednicima koji žele da investiraju uz pomoć novca iz IPARD programa. Kaže da ih je sve zabrinula rezolucija Evropskog parlamenta u Strazburu da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko Beograd uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom, i da fondovi za Srbiju budu uslovljeni na isti način.

Rezolucija Evropskog parlamenta nije obavezujuća za Evropsku komisiju koja je u martu usvojila IPARD 3 program za Srbiju za period do 2027. godine. Evropska unija je tada povećala obim novca za IPARD 3 program i on ukupno iznosi 288 miliona evra.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com