Privredni rast 4 odsto, do kraja godine usporavanje

On je na prezentaciji 69. broja publikacije “Kvartalni monitor ekonomskih trendova i politika u Srbiji”, koji su priredili Ekonomski fakultet univerziteta u Beogradu i Fondacija za razvoj ekonomske nauke dodao da će inflacija u narednih nekoliko meseci rasti, nakon čega se očekuje pad.

inflacija, statistika, procenti, ekonomija, grafikon, finansije, ilustracija, pixabay

Arsić je na početku prezentacije predstavio osnovne makroekonomske trendove u Srbiji i istakao da je privreda u Srbiji u prvoj polovini godine ostvarila solidan rast od četiri odsto.

Međutim, upozorio je da se trendovi pogoršavaju, te da se javljaju signali znatnog usporavanja rasta privrede.

Arsić je kazao da se takva situacija mešovito odrazila na tržište rada – zaposlenost raste, nezaposlenost opada, ali tokom godine realne zarade opadaju.

“Spoljnotrgovinski i tekući bilans su dostigli rekordne deficite u poslednjih 10 godina, dok se inflacija ubrzava”, rekao je profesor.

Podsetio je da je Narodna banka Srbije od aprila pooštrila monetarnu politiku i da se očekuje da će NBS nastaviti sa restriktivnom politikom, dok će fiskalni deficit znatno porasti.

Arsić je upozorio da pogoršanje geopolitičke situacije može negativno da utiče na makroekonomske trendove.

Kada su u pitanju privredne aktivnosti i kratkoročni trendovi, profesor je ocenio da je rast BDP u drugom kvartalu u Srbiji solidan.

“Rast BDP u odnosu na drugi kvartal prethodne godine je 3,9 odsto, dok je u odnosu na prethodni kvartal rast 1,3 odsto”, naveo je on.

Istakao je da se signali usporavanja privrede ogledaju u padu industrijske proizvodnje i građevinarstva, usporavanju rasta investicija i privatne potrošnje, padu realne vrednosti dohotka…

Zaključio je da u slučaju Srbije dodatni problemi u proizvodnji struje i suša dodatno usporavaju BDP.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com