PROBLEMI ZA NEMAČKU SE NASTAVLJAJU: Inflacija za oktobar dostigla 10,4% odsto

Potrošačke cene u Nemačkoj porasle su za 10,4 odsto, a u oktobru, u odnosu na isti mesec prethodne godine, prema preliminarnom izveštaju koji je u petak objavio Savezni zavod za statistiku (Destatis). Godišnja stopa inflacije je u septembru iznosila 10 odsto.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

U oktobru 2022. godine cene energije i hrane porasle su za 43%, odnosno 20,3%, u odnosu na isti mesec 2021. godine, pošto su ukupne cene robe skočile za 17,8%. Cene usluga su bile 4% više u odnosu na prethodnu godinu, dok su zakupnine porasle za 1,8%.

Blic preporučuje

Na mesečnom nivou potrošačke cene su porasle za 0,9 odsto u oktobru 2022. godine.

Rast cena energije glavni je razlog povećanja cena komercijalnih proizvođača, nastavlja Destatis, navodeći da je struja za redistributere koštala 259,8 odsto više nego godinu dana ranije.

Foto: shutterstock

Proizvođačke cene su cene na ulazu u fabriku i smatraju se pokretačkom snagom opšte inflacije. Indeks potrošačkih cena u Nemačkoj je u septembru iznosio 10 odsto na godišnjem nivou.

(Novosti)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com