Rast Bruto domaćeg proizvoda u četvrtom lanjskom kvartalu veći za 0,4 odsto nego pre godinu dana

Realni rast lanjskog BDP-a, dobijen na bazi kvartalnog obračuna, iznosio je 2,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a godišnja stopa rasta BDP-a, kao rezultat godišnjeg obračuna, biće objavljena 2. oktobra ove godine, naveli su iz RZS.

pexels, investicije, finansiranje, finansije, ekonomija, budzet, suficit, deficit, ekonomija, procena, bdp

Posmatrano po delatnostima, u četvrtom kvartalu prošle godine, u odnosu na isti period 2021. značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u trgovini na veliko i malo, saobraćaju i skladištenju i uslugama smeštaja i ishrane – 2,8 odsto, sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti – 7,2 odsto i informisanju i komunikacijama – 7,7 odsto.

Značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u građevinarstvu – 12,5 odsto i poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu – 7,8 procenata.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP realni rast zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava – 1,5 odsto, zatim za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima – 0,8 odsto, kod izvoza robe i usluga – 12,9 odsto i uvoza robe i usluga – 6,6 odsto.

Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju države – 2,4 odsto i bruto investicija u osnovna sredstva – 2,7 procenata.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com