Rusi, izgleda, beže iz Dubaija: Arapi im bili utočište, šta se menja?

Rusi smanjuju ulaganja u nekretnine u Dubaiju zbog rasta lokalnih cena i strože politike poštovanja sankcija SAD u Emiratima, pišu svetski mediji.

toranj dubai6 screenshot youtube EmaarDubai

Foto: EmaarDubai / youtube

toranj dubai6 screenshot youtube EmaarDubai

Procvat nekretnina u Dubaiju u godinama nakon pandemije Covid-19 bio je jedan od najbržih na svetu, podstaknut reformama koje su pogodne za investitore i porastom potražnje. Rusi su posebno bili među najvećim kupcima nekretnina u emiratu nakon što su im sankcije uvedene zbog sukoba u Ukrajini efektivno zabranile ulaganje u zapadne zemlje.

Potražnja iz Rusije je, međutim, od tada usporila jer je navala u Dubai povećala kirije i dnevne troškove, objavio je Blumberg, pozivajući se na bankare, rukovodioce i stručnjake za investicije. Iako se ne očekuje masovni egzodus ruskog kapitala iz Dubaija, „linija trenda ide naniže“, prema Philippe Amaranteu iz Henlei & Partners.

„U stvari, neki od mojih ruskih klijenata su ili smanjili svoju imovinu u Dubaiju koju su kupili pre dve godine, zadržali i dalje malu bazu ovde, ali su se vratili u Moskvu ili u druge dostupne i veoma atraktivne jurisdikcije kao što je Mauricijus“, rekao je on.

Ruski pojedinci i kompanije takođe su se suočili sa nadzorom banaka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koje su bile pod povećanim pritiskom SAD. Iako se zalivska država nije pridružila kampanji zapadnih sankcija protiv Moskve, lokalni kreditori su oprezni prema sekundarnim sankcijama, navodi se u članku.

Prema Blumbergu, banke su pooštrile kontrolu pružanja usluga ruskim pojedincima i pravnim licima poslednjih meseci u pokušaju da ispoštuju sankcije SAD.

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je u decembru uredbu kojom se dozvoljava uvođenje sekundarnih sankcija stranim finansijskim institucijama za koje se sumnja da podržavaju Rusiju.

Bankari sa sedištem u Dubaiju su navodno rekli da dok se prosečni Rusi srednje klase koji nisu sankcionisani uglavnom nisu suočili sa velikim problemima prilikom otvaranja računa, nekoliko sankcionisanih Rusa je odbijeno.

Neki ruski državljani sa navodnim vezama ili vezama sa sankcionisanim licima takođe su se suočili sa poteškoćama u vođenju bankovnih računa, navodi agencija, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa ovim pitanjem.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com