Solarni paneli su toliko jeftini da ih ljudi širom Evrope koriste kao ogradu oko kuće: Da li je ovaj biznis pred kolapsom?

Paneli hvataju manje sunčeve svetlosti kada se koriste kao ograde nego na krovovima, ali proces štedi na visokim troškovima rada i skela, piše FT pozivajući se na analitičare i objave na društvenim mrežama domaćinstava koja su ih postavila.

„Ovo je rezultat toga što su solarni paneli postali toliko jeftini da ih samo stavljamo svuda“, rekla je Dženi Čejs, vodeći solarni analitičar u BloombergNEF-u. „

“Troškovi instalacije — rad, skele, su visoki, tako da ovo ima smisla”, navela je ona.

„Zašto postavljati ogradu kada možete samo da postavite solarne panele”, kaže Martin Brough, šef klimatskih istraživanja u BNP Paribas Ekane. „Tamo gde su sami paneli neverovatno jeftini, ograničenja postaju troškovi instalacije i lokacije . . . dobijate pomalo „uradi sam“ mentalitet.“

Globalna ponuda solarnih panela dostići će 1.100 gigavata do kraja ove godine, što je tri puta više od sadašnje prognoze potražnje, procenjuje Međunarodna agencija za energetiku. Prezasićenost proizvodnje u Kini pokreće ovaj trend, kaže se.

Istovremeno, instalacije su poskupele, uglavnom zbog rastućih troškova rada, a čekanje da se paneli priključe na električnu mrežu ispituje industriju i strpljenje domaćina. Problemi sa kapacitetom mreže utiču na većinu zemalja i ne mogu se lako i brzo rešiti.

Longi Green Energi Technologi, jedan od najvećih svetskih proizvođača panela, rekao je nedavno da je otpustio hiljade fabričkih radnika jer je prevelika ponuda prisilila kineske proizvođače da se povuku.

U Evropi, rukovodioci industrije upozoravaju na neposredne probleme za sektor koji je poslednjih meseci opterećen gubicima radnih mesta, bankrotima i zatvaranjem.

Evropska komisija kaže da će se obavezati da će “proceniti sve dokaze o navodnim nepoštenim praksama” i poboljšati pristup za proizvođače solarnih panela fondovima EU, prema nacrtu plana koji je vidio Fajnenšel tajms i koji bi trebalo da potpišu ministri energetike EU i industrijske grupe 15. aprila. Ali malo je verovatno da će ovo zadovoljiti industriju.

Alesandro Barin, izvršni direktor italijanske kompanije FuturaSun, koja proizvodi panele u Kini za prodaju u Evropi, rekao je da su kontejneri sa panelima stajali neprodati u lukama i skladištima čak i nakon zatvaranja fabrike tokom kineske nove godine.

Solarni panel je koštao 11 američkih centi po vatu krajem marta, ili samo upola manje od cene u isto vreme prošle godine.

Ispod „crvene linije“ od 15 centi po vatu ne bi bilo moguće da kompanija ozbiljno ulaže u evropsku proizvodnju, rekao je Barin.

Bez veće podrške EU, fabrika koju Barin namerava da otvori u blizini Venecije biće mali proizvođač „megavata“, a ne globalno značajan proizvođač „gigavata“, rekao je on.

Evropski savet za solarnu proizvodnju upozorio je u februaru da će evropski proizvođači panela uskoro početi da se gase ako ne bude pružena hitna pomoć.

Francuski proizvođač solarnih panela Sistovi rekao je da traži kupce. Francuska energetska kompanija EDF rekla je za FT da se njen proizvođač solarnih panela Photovatt “suočava sa poteškoćama u pronalaženju ekonomske ravnoteže”.

Ovo je usledilo nakon zatvaranja REC grupe u Norveškoj u novembru svoje fabrike za proizvodnju polisilicijuma, ključne sirovine za solarne panele, a švajcarska Meier Burger Technologi izjavila je da će zatvoriti fabriku solarnih panela u Nemačkoj, jednu od najvećih u Evropi, i fokusirati napore na SAD.

Čak i u SAD, gde proizvođači delova za solarnu energiju imaju pristup subvencijama u skladu sa Zakonom o smanjenju inflacije od 369 milijardi dolara, domaća industrija slabi.

Uvoz iz jugoistočne Azije, odakle SAD nabavlja većinu svojih solarnih panela, prodaje se uz popust u odnosu na one proizvedene u SAD, čak i kada se uzmu u obzir carine.

Ovo stvara poteškoće za kompanije, uključujući Cubic PV koju podržava Bil Gejts, a koja je u februaru odustala od planova za izgradnju fabrike od 8 GV najavljenih ubrzo nakon što je IRA potpisala zakon 2022. godine, navodeći kao razlog „dramatičan kolaps“ cena.

„Raspoloženje je mračno . . . To ne stvara uslove za uspeh domaćih proizvođača, posebno u ovoj krhkoj ranoj fazi rasta“, rekla je Danielle Merfeld, glavni tehnološki direktor u Hanvha K-Cells, jednom od najvećih proizvođača solarnih delova u SAD.

Govoreći u solarnoj fabrici u Džordžiji u sredu, ministarka finansija SAD Dženet Jelen izvršila je pritisak na Kinu da prestane da preplavljuje tržište jeftinim izvozom zelene tehnologije.

Za neke posmatrače industrije i zagovornike klimatskih promena, uključujući Međunarodnu agenciju za energetiku, problemi prekomerne ponude su posledica dobrih vesti iz izuzetnog buma solarne energije koji je došao kao odgovor na smanjenje energije izazvano prekidom u isporuci ruskog gasa zbog rata u Ukrajini.

Nagli porast cena energije pokazao se kao podsticaj za domaćinstva da postavljaju panele kako bi uštedeli na računima i da prodaju zelenu struju nazad u mrežu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com