Rusija ne haje za optužbe o krađi, hvali se rekordom

Rusija je izvestila o rekordnoj žetvi žitarica dok se istovremeno nosi s optužbama da je pokrala useve sa ukrajinskih teritorija.

Izvor: Index, B92.net

Ilustracija: Shutterstock/Aleksandar Dickov

Ilustracija: Shutterstock/Aleksandar Dickov

“Do danas je požnjeveno 159 miliona tona bruto. Očekujemo da će to neto iznositi oko 150 miliona tona”, rekao je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

Žito s ukrajinske teritorije koji je Rusija anektirala navodno je uključeno u ukupni rezultat. Ukrajina je više puta optuživala Rusiju za krađu žita u velikim razmerama, prenosi Indeks.

Američka svemirska agencija NASA izvestila je u novembru da se na temelju analize satelitskih snimaka vidi da je Rusija već požnjela 5.8 miliona tona pšenice s okupiranih ukrajinskih područja u vrednosti od oko milijardu dolara.

Međutim, čak i ako se isključi pokradeno žito, čini se da su rezultati žetve značajno bolji u poređenju s prošlom godinom, kada je požnjeveno oko 120 miliona tona žitarica.

Prethodna rekordna žetva u Rusiji je bila 2017. godine s prinosom od 135 miliona tona. Petrušev je potvrdio i da je u 2022. požnjeveno ili ubrano i više šećerne repe, soje, uljane repice, krompira, voća i povrća nego prošle godine.

Rusija je među vodećim svetskim izvoznicima žitarica i uspešna ruska žetva ima velik uticaj na cene žitarica na međunarodnom tržištu.

Cene žitarica značajno su porasle ove godine, velikim delom podstaknute uticajem rusko-ukrajinskog rata i ruske pomorske blokade ukrajinskih crnomorskih luka.

Moskva je najavila planove za udvostručenje izvoza žitarica u 2023. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com