Ruska banka obustavila transakcije u evrima, dolarima i dirhamima

Tekst objavljen: 16.12.2022 14:45        

Ruska “Rosbanka” je obustavila operacije u američkim dolarima, evrima i dirhamima nakon što su SAD uvele sankcije banci i njenom vlasniku Vladimiru Potanjinu

Ruska banka obustavila transakcije u evrima, dolarima i dirhamima

Sjedinjene Države su u četvrtak sankcionisale Potanjina (61), njegovu holding kompaniju “Interros”, “Rosbanku” i članove njegove porodice. Rudarski gigant “Nornikl”, u kojem je Potanjin najveci akcionar, ne pominje se u saopštenju Vašingtona, prenosi “Rojters”.

Hoilding Interros poseduje 36 odsto vlasničkog udela u “Norniklu”, najvećem svetskom proizvođaču paladijuma i rafinisanog nikla.

“Rosbanka” je u rubrici pitanja i odgovori na svojoj veb stranici potvrdila izvesna ograničenja u servisiranju klijenata.

– U aktuelnom okruženju, suspendovali smo operacije u američkim dolarima, evrima i dirhamima, ili onima koje uključuju jurisdikcije SAD i EU, jer trenutno ne možemo da nudimo transfere koji nam omogućavaju da garantujemo da strane korespondentske banke neće blokirati sredstva klijenata, saopštila je “Rosbanka”.

Banka je navela da klijenti i dalje imaju pun pristup svojim finansijama, ali da su ograničene njene mogućnosti da garantuje izvršenje plaćanja preko korespondentnih računa u Velikoj Britaniji, upozorivši da bi tamošnje aktivnosti klijenata mogle da postanu nedostupne.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Britanija je još 29. juna uvela sankcije prema Potanjinu.

Američko Ministarstvo finansija je saopštilo da je njen jučerašnji potez, kao deo paketa usmerenog na sektor finansijskih usluga Rusije, dalji korak u produbljivanju izolovanja Rusije iz globalnih tržišta kako bi se Moskvi otežalo da finansira vojnu operaciju u Ukrajini.

Potanjinov “Interros” je u maju zaključio ugovor o kupovini “Rosbanke” od “Sosijete ženerala”, pri čemu je neto prihod francuske banke pretrpeo udarac od 3,2 milijarde evra, napominje “Rojters”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com