Volstrit oštro pao i drugi dan zaredom

Tekst objavljen: 16.12.2022 15:15        

Na Volstritu su u četvrtak cene deonica oštro pale, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše da će zbog agresivnog zaoštravanja monetarne politike američke centralne banke privreda uroniti u recesiju

Volstrit oštro pao i drugi dan zaredom

“Dow Jones” skliznuo je 2,25 odsto, na 33.202 boda, dok je “S&P” 500 potonuo 2,49 odsto, na 3.895 bodova, a Nasdaq indeks 3,23 odsto, na 10.810 bodova.

Najveći dnevni pad tih indeksa od početka decembra posledica je i dalje čvrstog stava Feda u vezi suzbijanja inflacije.

Fed je, doduše, u sredu usporio tempo povećanja kamata, no procene čelnika centralne banke pokazuju da će kamate biti povećane na više nivoe nego što se očekivalo i da će se na tim nivoima zadržati duže nego što se očekivalo.

Čelnici centralne banke, naime, procenjuju da će konačna kamatna stopa, na kojoj će se zaustaviti ciklus povećanja kamata, dosegnuti 5,1 odsto, dok su u septembru očekivali 4,6 odsto.

To znači da će Fed i u idućoj godini povećavati kamate, ukupno za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 odsto.

Nakon povećanja za 0,50 postotnih bodova u sredu, ključne kamate kreću se u rasponu od 4,25 do 4,50 odsto, što je njihov najviši nivo u poslednjih 15 godina.

Početkom sedmice cene deonica su rasle jer su se ulagači nadali da će ciklus povećanja kamata završiti na nižim nivoima , ispod 5 odsto. Nadali su se, takođe, da bi već krajem iduće godine Fed mogao početi smanjivati kamate.

No, čini se da od toga neće biti ništa jer su čelnici Feda poručili da smanjenje kamatnih stopa očekuju tek 2024. godine, za jedan postotni bod.

„Ne radi se samo o tome što je Fed učinio u sredu, nego i što je poručio. A očito je da je i dalje zabrinut zbog inflacije i ovo nije kraj ciklusa povećanja kamata. Trebalo bi pričekati nove pokazatelje o inflaciji”, kaže Melissa Braun, direktorica istraživanja u kompaniji “Qontigo”.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Poslednjih meseci inflacijski pritisci ponešto popuštaju, no u sredu je predsednik Feda Džerom Pauel poručio: „Podaci o inflaciji u oktobru i novembru su dobrodošle naznake usporavanja tempa rasta cena. No, trebaće znatno više dokaza da je inflacija u trajnoj silaznoj putanji”.

A zbog povećanja kamata usporava se rast privrede. Fed procenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) iduće godine porasti 0,5 odsto, kao i ove godine, no čelnici nekoliko velikih američkih banaka poručili su ovih dana da bi privreda iduće godine mogla uroniti u recesiju.

Strahovanja od recesije pojačana su i zbog toga što su juč i evropska te britanska centralna banka podigle kamatne stope za 0,50 postotnih bodova.

S redovne sednice čelnici Evropske centralne banke poručili su i da će trebati dodatno značajno povećanje kamata kako bi se suzbila inflacija.

Zbog toga su i na europskim berzama cene deonica jučer oštro pale. Londonski “FTSE” indeks oslabio je 0,93 odsto, na 7.426 bodova, dok je frankfurtski “DAX” potonuo 3,28 posto, na 13.986 bodova, a pariški “CAC” 3,09 odsto, na 6.522 boda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com