Ruska banka rekla dosta: Nema više evra, dolara i dirhama

Ruska Rosbanka je obustavila operacije u američkim dolarima, evrima i dirhamima nakon što su SAD uvele sankcije banci i njenom vlasniku Vladimiru Potanjinu.

Izvor: Tanjug

Foto: Stanley Kalvan, shutterstock

Foto: Stanley Kalvan, shutterstock

Sjedinjene Države su u četvrtak sankcionisale Potanjina (61), njegovu holding kompaniju Interros, Rosbanku i članove njegove porodice.

Rudarski gigant Nornikl, u kojem je Potanjin najveći akcionar, ne pominje se u saopštenju Vašingtona, prenosi Rojters.

Hoilding Interros poseduje 36 posto vlasničkog udela u Norniklu, najvećem svetskom proizvođaču paladijuma i rafinisanog nikla. Rosbanka je u rubrici pitanja i odgovori na svojoj veb stranici potvrdila izvesna ograničenja u servisiranju klijenata.

“U aktuelnom okruženju, suspendovali smo operacije u američkim dolarima, evrima i dirhamima, ili onima koje uključuju jurisdikcije SAD i EU, jer trenutno ne možemo da nudimo transfere koji nam omogućavaju da garantujemo da strane korespondentske banke neće blokirati sredstva klijenata“, saopštila je Rosbanka.

Banka je navela da klijenti i dalje imaju pun pristup svojim finansijama, ali da su ograničene njene mogućnosti da garantuje izvršenje plaćanja preko korespondentnih računa u Velikoj Britaniji, upozorivši da bi tamošnje aktivnosti klijenata mogle da postanu nedostupne.

Britanija je još 29. juna uvela sankcije prema Potanjinu.

Američko Ministarstvo finansija je saopštilo da je njen jučerašnji potez, kao deo paketa usmerenog na sektor finansijskih usluga Rusije, dalji korak u produbljivanju izolovanja Rusije iz globalnih tržišta kako bi se Moskvi otežalo da finansira vojnu operaciju u Ukrajini.

Potanjinov Interros je u maju zaključio ugovor o kupovini Rosbanke od Sosijete ženerala, pri čemu je neto prihod francuske banke pretrpeo udarac od 3,2 milijarde evra, napominje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com