Sabotaža? “Hvala, Ameriko”

Evropski parlamentarac i bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski “zahvalio je” Americi što je oštetila gasovod Severni tok.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/Danish Defence Command / HANDOUT

EPA-EFE/Danish Defence Command / HANDOUT

“Mala stvar, ali toliko radosti. Hvala, SAD”, objavio je Sikorski na svom Tviter nalogu i postavio fotografiju mesta nesreće na gasovodu Severni tok, prenosi TAS S.

Evropski parlamentarac i bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski “zahvalio je” Sjedinjenim Američkim Državama što su oštetile gasovod Severni tok.

“Mala stvar, ali toliko radosti. Hvala, SAD”, objavio je Sikorski na svom Tviter nalogu i postavio fotografiju mesta nesreće na gasovodu Severni tok, prenosi TASS.

Sikorski je pri tome citirao američkog predsednika Džoa Bajdena koji je 7. februara zapretio da će SAD oboriti Severni tok ukoliko ruske trupe budu prešle ukrajinsku granicu.

Fon der Lajen osudila

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je curenje gasovoda Severni tok izazvano sabotažom i najavila “najsnažniji mogući odgovor” ako bude napadnuta aktivna evropska energetska infrastruktura.

“Razgovarala sam predsednicom vlade Danske Frederiksen o sabotaži na (sistemu) Severni tok” objavila je na svom Tviter nalogu Urslula fon der Lajen i dodala da je sada najvažnije istražiti ove incidente kako bi se dobila potpuno jasna slika o tome šta se dogodilo i zašto, prenosi Rojters.

“Svako namerno ugrožavanje aktivne evropske energetske infrastrukture je neprihvatljivo i na to ćemo uzvratiti na najsnažniji mogući način”, poručila je fon der Lajenova.

Ne mogu da provere

UN nemaju načina da provere tvrdnje da su gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2 bili predmet sabotaže i nadaju se da će curenje gasa biti zaustavljeno, izjavio je na konferenciji za novinare portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

“Videli smo napise u štampi, ali mi nemamo načina da proverimo te tvrdnje, a ni mandat za sprovođenje istrage. Nadamo se da će biti zaustavljeno curenje gasa kako bi se obezbedio veći protok”, rekao je Dižarik, prenosi TAS S.

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je da ne isključuje mogućnost da su oštećenja na gasovodima sistema Severni tok posledica sabotaže.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 nastala nakon sabotaže.

Kako prenosi agencija Rojters, Peskov je rekao da je Kremlj veoma zabrinut zbog ove situacije i da zahteva hitnu istragu.

Prema njegovim rečima to je “pitanje energetske bezbednosti celog kontinenta”.

Nemački bezbednosni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog toga što se još istražuje kako je došlo do oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, potvrdio je da Nemačka sumnja na sabotažu.

“Dokazi ukazuju na nasilni čin, a ne na tehnički problem”, rekao je on, preneo je Blumberg.

Kompanija Nord Strim AG saopštila je da su tri priobalne linije gasovodnog sistema Severni tok pretrpele oštećenja “bez presedana” u samo jednom danu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com