SAD I UAE SKLOPILE STRATEŠKO PARTNERSTVO Zajedno će ulagati 100 milijardi dolara u projekte čiste energije

Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene Države sklopili su partnerstvo za podsticanje ulaganja u projekte čište energije u iznosu od 100 milijardi dolara i za povećanje kapaciteta čiste energije za 100 gigavata na globalnom nivou do 2035. godine, izvestila je danas državna novinska agencija Emirata, WAM.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Solarni paneli

Foto: shutterstock

Solarni paneli

„Zajedno ćemo podupreti širok spektar investicija u nove energetske tehnologije – u našim zemljama, širom sveta i u ekonomijama u usponu“, naveo je u saopštenju američki izaslanik za energetiku Amos Hohštajn, prema izveštaju WAM-a.

Blic preporučuje

Dalje se dodaje da će ovo partnerstvo “okupiti i podstaći” finansiranje privatnog i javnog sektora i podržati inovacije na planu čiste energije, upravljanja emisijama ugljenika i metana, razvoja naprednih reaktora, uključujući male modularne reaktore i dekarbonizacije industrije i saobraćaja, prenosi rOJTERS.

U okviru ove inicijative, Ujedinjeni Arapski Emirati, član Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), i Sjedinjene Države pružiće tehničku, finansijsku i pomoć u upravljanju komercijalnim i ekološki održivim energetskim projektoma u drugim zemljama.

„Energetskoj tranziciji je potreban realan, praktičan i ekonomski održiv plan za postizanje klimatskog napretka, koji omogućava ujedno energetsku bezbednost i inkluzivan ekonomski rast“, poručio je sultan Al Džaber, ministar industrije i napredne tehnologije i specijalni izaslanik UAE za klimatske promene.

Inicijativa će se takođe fokusirati na ulaganje u odgovorne i otporne lance snabdevanja, promovisanje ulaganja u zeleno rudarstvo, kao i proizvodnju minerala i materijala vitalnih za energetsku tranziciju.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com