Aramko ostvario DRUGI NAJVEĆI PROFIT od izlaska na berzu

– Energetski div Saudi Aramko zabeležio je drugi najveći neto profit od listiranja kompanije na berzi, zahvaljujući rastu cena nafte i gasa, iako njegovo poslovanje s rafinisanim gorivima i hemikalijama trpi zbog globalnog ekonomskog usporavanja.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Profimedia

Neto dobit Aramka u trećem kvartalu iznosi 42,4 milijarde dolara, što je nešto manje od rekordne zarade od 48 milijardi dolara u prethodnom tromesečju, ali je za oko 40 procenata veća nego u istom periodu 2021., izveštava “Blumberg”.

Blic preporučuje

Kompanija pod kontrolom države zadržala je iznos dividende, inače najveći na svetu, na nepromenjenom nivou od 18,8 milijardi dolara za treći kvartal, uprkos tome što je zabeležila rekordan slobodan gotovinski tok od 45 milijardi dolara.

Koeficijent zaduženosti Aramka, mera neto duga prema kapitalu, postao je negativan prvi put od početka 2020. godine, što naglašava snažno poboljšanje uslova poslovanja posle pandemije korona virusa.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com