Sastali se Putin i Erdogan: Ugovor uskoro stupa na snagu

Četvrtina ruskog gasa koji stiže u Tursku biće plaćan u rubljima.

Izvor: Sputnjik

EPA-EFE/ALEXANDR DEMYANCHUK/SPUTNIK/KREMLIN POOL

EPA-EFE/ALEXANDR DEMYANCHUK/SPUTNIK/KREMLIN POOL

To je saopštio ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom na marginama ŠOS-a u Samarkandu, prenosi Sputnjik.

“Spremni smo da značajno povećamo naše isporuke u Tursku u svim pravcima koji su za vas interesantni. I, kao što znate, naš ugovor o snabdevanju Turske prirodnim gasom, ruskog porekla, uz plaćanje 25 odsto ovih isporuka u ruskim rubljama, trebao bi da stupi na snagu u bliskoj budućnosti. Pitanja su, koliko sam razumeo, dogovorena”, rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da Ankara pouzdano ispunjava svoje obaveze po pitanju tranzita ruskog goriva.

“Turska je postala jedan od najpouzdanijih pravaca za snabdevanje našim energentima, uključujući gasom, ne samo za sopstvene potrebe, već i za zemlje EU. Isporuke u Evropu “Turskim tokom” odvijaju se bez ikakvih prekida”, rekao je on.

Pored toga, Putin je zahvalio kolegi na doprinosu koji je dao u realizaciji postignutih sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka. Ruski ekonomski operateri su dobili signal da mogu da izvoze proizvode preko turske teritorije.

“Turska je u tom pogledu pouzdan partner i može da obezbedi pouzdane isporuke preko svoje teritorije u sve zemlje sveta, uključujući zemlje Azije, Latinske Amerike, Afrike, jer tamo uglavnom prodajemo“, rekao je Putin tokom sastanka.

On je istakao tesnu koordinaciju Rusije i Turske o međunarodnim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com