Ruski gigant odgovorio na odluku Nemačke: Tužba ili kompromis

Odluka nemačke vlade da prenese podružnice Rosnjefta pod kontrolu Federalne mrežne agencije znači potpuni gubitak imovine za rusku kompaniju.

Izvor: B92.net

EPA-EFE/FILIP SINGER

EPA-EFE/FILIP SINGER

To je saopštio Rosnjeft, dodajući da će uložiti napore da zaštiti tu imovinu, prenosi Sputnik International.

Ranije, nemačko ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatske mere saopštilo je da je Berlin preneo Rosnjeftove podružnice — Rosneft Deutschland i RN Refining & Marketing — pod kontrolu Federalne mrežne agencije.

“Odluka nemačke savezne vlade da prepusti nemačku imovinu kompanije na Federalnu mrežnu agenciju za eksterno upravljanje, nažalost, za nas nije neočekivana i u skladu je sa algoritmom koji su SAD nametnule u odnosu na ruska preduzeća u Nemačkoj. Ova odluka je protivzakonita i, u stvari, predstavlja eksproprijaciju udela u vlasništvu kao rezultat situacije koju su namerno stvorile relevantne sankcije EU i radnje nemačkih i poljskih regulatora, čija je svrha bila zaplena imovine“, navodi se u saopštenju Rosnjefta.

Ruska kompanija je dodala da je odluka Berlina kršenje principa tržišne ekonomije.

“Kompanija shvata da odluka koju je donela Savezna vlada Nemačke nije privremena, i da, u stvari, znači nepovratan gubitak imovine. Rosnjeft će razraditi sve moguće mere za zaštitu akcionara, uključujući i odlazak pred sud”, saopštio je Rosnjeft dodajući da je kompanija spremna za pregovore o novom ugovoru ukoliko “postoje garancije naplate isporučenih sirovina i zaštite investicija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com