Savić o novoj odluci NBS i zaustavljanju rasta kamata: “Kratkoročni predah”

Posle trinaest uzastopnih povećanja referentne kamatne stope, NBS je sada odlučila da kamatnu zadrži na nivou od 6 odsto. Isto važi i za kamatne stope na depozitne (4,75%) i kreditne olakšice (7,25%). Iako je za mnoge ovo dobra vest, ekonomista Ljuba Savić za “Blic Biznis” kaže da je u pitanju samo kratkoročni predah.

Profesor Ljubodrag Savić

Foto: Dejan Briza, Dejan Krsmanovic / Alamy / Profimedia, Shutterstock / Ringier

Profesor Ljubodrag Savić

– To je promišljen potez koji je pre svega psihološki. Procene su da će inflacija da se smanjuje, a to podržavaju time što nisu povećali referentnu kamatnu stopu. Bojim se da je to jedno kratkoročno rešenje jer će u narednom periodu verovatno biti još neko povećanje – rekao je Savić.

Blic preporučuje

Na pitanje koliko bi to povećanje moglo da bude profesor kaže “da je, naravno, teško sada proceniti jer sve ima veze sa visinom stope inflacije.”

– Nažalost, trend je u Evropi ali i u svetu da se kamatne stope povećavaju. Negde se inflacija smiruje, negde raste. I FED I ECB se slično ponašaju praveći neki kratkoročni predah – zaključuje Savić.

Jorgovanka Tabaković

Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Jorgovanka Tabaković

Odluka NBS

Nakon pooštravanja monetarnih uslova koje Narodna banka Srbije sprovodi od oktobra 2021. godine, Izvršni odbor smatra da bi trebalo sagledati pune efekte prethodno sprovedenih monetarnih mera – navodi se u saopštenju NBS.

Ovakva odluka Izvršnog odbora u skladu je i sa očekivanjem da će inflatorni pritisci u narednim mesecima početi da se smanjuju, osetnije od polovine ove godine. Pritom, Narodna banka Srbije zadržava mogućnost da, ukoliko bude potrebno, tj. ako kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju to budu zahtevala, nastavi pooštravanje monetarnih uslova i u narednom periodu – navodi se u saopštenju NBS.

Odluka Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou doneta je u uslovima postepenog slabljenja troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja i rešavanja problema u globalnim lancima snabdevanja.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com