Momirović: 2022.godina rekordna kada je reč o ukupnoj robnoj razmeni sa Ujedinjnim Kraljevstvom

Vrednost ukupne robne razmene sa Ujedinjnim Kraljevstvom u 2022. godini iznosila je 788,3 miliona evra, što je povećanje od oko 27odsto u odnosu na 2021. godinu, izjavio je ministar trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović nakon sastanka sa Krisom Bartonom, komesarom za trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva zaduženog za Evropu.

Ministar Tomislav Momirović i  komesar Kris Barton

Foto: MUST / Ustupljene fotografije

Ministar Tomislav Momirović i komesar Kris Barton

„U robnoj razmeni sa Ujedinjnim Kraljevstvom Srbija ostvaruje suficit u iznosu od 125 milionaevra. Izvoz Srbije iznosio je 456 miliona evra i u prošloj godini smo uspeli da ostvarimo rast izvoza od 28 odsto u odnosu na lane. Vidimo da u poslednje dve godine imamo značajan porast trgovinske saradnje naše dve zemlje, a današnji sastanak sam iskoristio i kaopriliku da pozovem britanske kompanije da nastave sa ulaganjem u Srbiju“, izjavio je ministar Momirović.

Foto: Ustupljene fotografije

Ministar Momirović je istakao da u trgovini uslugama Ujedinjeno Kraljevstvo, uz SAD i Nemačku, pripada najvažnijim partnerima sa kojima Srbija beleži pozitivan saldo iz godine u godinu.

„Ukupan promet uslugama u 2022. godini iznosio je 1,3 milijardi evra, što je povećanje od 21 odsto u odnosu na 2021. godinu. Prihod od izvoza usluga u trgovini sa Ujedinjenim Kraljevstvom iznosi 883 miliona evra, gde Srbija beleži suficit od 422 miliona evra. Ovo je druga godina zaredom da ostvarujemo promet preko milijardu evra“, istakao je ministar Momirović.

Sastanku u Vladi Republike Srbije prisustvovala je i ambasadorka Ujedinjnog Kraljevstva u Beogradu Šan Meklaud.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com