Sledeće godine isplata građanima oko 40 miliona evra VIDEO

Više od 122 miliona evra je do sada vraćeno putem restitucije građanima Srbije.

Izvor: B92 i TV Prva

Foto: Printscreen TV Prva

Foto: Printscreen TV Prva

Prošlo je 10 godina od osnivanja Agencije za restituciju i vraćeno je više od 90 odsto nekretnina za koje postoji mogućnost vraćanja. Šta je ono što građani mogu očekivati do kraja ove i tokom sledeće godine?

“Mi radimo evo već 10 godina. Do sada je veliki posao urađen. Vraćeno je više od 90 odsto nekternina koje mogu da se vrate. Dakle, poslovnih prostora, građevinskog zemljišta, stanova, ono što može da se vrati u naturi… Ostalo je još 10 do 15 odsto nekretnina da se vrati, kao i poljoprivrednog zemljišta koje se već intezivno vraća poslednjih 5,6 godina. Prošle godine je Vlada Republike Srbije donela odluku kojom je utvrdila koeficient za obeštećenje. Tako je od početka prošle godine početo da se radi na obeštećenju na osnovu kojih naši podnosioci zahteva kojima ne može imovina da se vrati u naturalnom obliku mogu da ostvare prava na obeštećenje na taj način što će oduzeta imovina biti isplaćenja po tržišnoj ceni i po koeficijentu koji je odredila Vlada Srbije” objasnila je Ivana Živković iz agencije za restituciju.

Danas počinje isplata

Iz Agencije za restituciju napominju da je veliki deo posla odrađen, ali i da ukoliko neko ima primebdu na svoj slučaj uvek postoji mogućnost zalbe, kako podnosioca zahteva, tako i obaveznika vraćanja. Ono što većinu građana zanima je i kada će ostatak imovine biti vraćen, bilo da govorimo o naturi ili novcu.

Rešenje ili kolaps tržišta: Ovako će se ograničiti cene stanova? VIDEO

“Po ovoj dimanici po kojoj mi sada radimo, trebalo bi da za četiri godine sva rešenja o obeštećenju i o naturi budu doneta u prvom stepenu. Na naša rešenja postoji mogućnost zalbe kako podnosioca zahteva tako i obveznika vraćanja”, rekla je Ivana Živković i dodala:

“Za ovu godinu su doneta rešenja u iznosu od više od 67 miliona evra. Ove godine je isplaćena akontacija u iznosu od 5 miliona evra, a prve rate obveznica biće isplaćene do 15. janura 2023. godine. Za sledeću godinu bi trebalo da bude isplaćeno oko 40 miliona evra”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com