Smanjenje curenja metana sa polja u Turkmenistanu bi smanjilo globalno zagrevanje, tehnika jednostavna, “nema troškova za građane, a minimalan za proizvođače”

Curenje metana, gasa koji najviše utiče na stvaranje efekta staklene bašte moglo bi veoma lako da bude sprečeno, što bi dovelo do smanjenja globalnog zagrevanja.

Globalno zagrevanje se može smanjiti kontrolisanjem curenja metana u Turkmenistanu

Foto: Charlie Riedel / Tanjug/AP

Globalno zagrevanje se može smanjiti kontrolisanjem curenja metana u Turkmenistanu

Samo curenje metana iz dva glavna polja fosilnih goriva u Turkmenistanu doprinelo je više globalnom zagrevanju u 2022. nego celokupne emisije ugljen-dioksida (CO2) u Velikoj Britaniji, otkrili su satelitski podaci, prenosi Gardijan.

Blic preporučuje

Podaci agencije koja prikuplja statističke podatke povezane sa klimatskim promenama Kejros, otkrivaju da je sa polja fosilnih goriva u Turkmenistanu, na kaspijskoj obali, iscurilo 2,6 miliona tona metana 2022. godine, a sa takozvanog istočnog polja, još 1.8 miliona tona, što kada se uzme zajedno, ekvivaletno je 366 miliona tona CO2, što je više od godišnjih emisja iz Velike Britanije, koje su 17. po veličini u svetu.

Emisije metana su alarmantno porasle od 2007. godine i takvo ubrzanje može biti najveća pretnja naporima da porast temperature Zemlje ostane ispod 1,5 stepeni Celzijusa, smatraju naučnici.

Emisije metana porasle od 2007.

Foto: shutterstock

Emisije metana porasle od 2007.

Borba protiv curenja sa lokacija fosilnih goriva je najbrži i najjeftiniji način da se smanji emisija metana, a samim tim i globalno zagrevanje, a naučnici navode da se akcije za zaustavljanje curenja često isplate, jer se kontaminirani gas može prodati.

„Metan je odgovoran za skoro polovinu kratkoročnog klimatskog zagrevanja i do sada se njime apsolutno nije upravljalo” bio je potpuno van kontrole”, rekao je predsednik Kajrosa, Antoan Rostand.

„Znamo gde su super emiteri i ko to radi. Samo nam trebaju kreatori politike i investitori da urade svoj posao, a to je da smanje emisiju metana. Ne postoji uporediva akcija u smislu smanjenja kratkoročnih klimatskih uticaja”, dodao je Rostand.

Rostand je naveo da se super-emisije iz naftnih i gasnih instalacija se lako sprečavaju.

„Fiksiranjem ventila ili cevi. To je veoma jednostavno za uraditi, nema troškova za građane, a za proizvođače, trošak je potpuno marginalan”, rekao je isti sagovornik, prenosi Tanjug.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com