Timski rad spašava posao: Ovo su 4 saveta i strategije za stvaranje tima sa visokim učinkom

Svako je imao cilj koji nije mogao da postigne sam, pa su okupili grupu talentovanih i posvećenih pojedinaca da im pomognu. Kada su se okupili, timovi su nastupili na način koji je bio zapanjujući i inspirativan.

Blic preporučuje

U stvarnom životu, poslovni lideri često rade istu stvar: sastavljaju timove sa visokim učinkom da bi postigli važne poslovne ciljeve koji pokreću njihove kompanije napred. Koristeći fokus, motivaciju, stručnost i sinergiju, ovi timovi postižu ono što prosečna radna grupa ne može, piše Forbes.

U idealnom slučaju, kompanije će imati grupe sa visokim učinkom na poslu u svakom trenutku, a ne samo kada se pojave posebni izazovi ili prilike. Postizanje toga, međutim, često zahteva promenu u načinu na koji se timovi okupljaju, raspolažu resursima i vode.

Evo nekoliko saveta i strategija koje poslovni lideri mogu da koriste za razvoj timova sa visokim učinkom u svojim organizacijama:

Neka misija bude jasna

Fokus je ključni faktor koji razlikuje tim sa visokim učinkom od klasične radne grupe ili sektora. Od samog početka, misija mora da bude jasna. Što je više nejasnoća, to će biti više potencijala za izgubljeno vreme i uzaludan trud.

Cilj kao što je „povećati prisustvo kompanije na mreži“ nije dovoljan. Timovima sa visokim učinkom potrebni su detaljni i precizni ciljevi, npr: „udvostručiti broj konverzija e-trgovine u narednih šest meseci“. Ovo im omogućava da usredsrede svoje napore i maksimiziraju svoj učinak.

Za timski rad potrebni precizni i tačni ciljevi

Foto: shutterstock

Za timski rad potrebni precizni i tačni ciljevi

Lideri koji traže smernice za uspostavljanje ovih vrsta ciljeva za svoje timove treba da istraže S.M.A.R.T. ciljeve. Akronim označava specifične, merljive, ostvarive, relevantne i vremenski ograničene ciljeve koji uključuju ove komponente kako bi povećali fokus i efikasnost tima.

Ciljajte timske igrače

Verujem da bi regrutovanje za timove sa visokim učinkom trebalo da ide dalje od identifikacije najtalentovanijih ili najkvalifikovanijih kandidata. Da bi se postigla sinergija koja je ključna za visoke performanse, članovi tima moraju da budu posvećeni timskom radu. Napetost koju veliki ego unosi u tim može da funkcioniše u filmovima, ali nema tendenciju da deluje na timove sa visokim učinkom.

Da bi postigli saradnju, koja je obeležje timova sa visokim učinkom, članovi tima moraju biti spremni da uče jedni od drugih, prihvate nove ideje i kompromise. Način razmišljanja je jednako važan kao i skup veština kada se gradi tim sa visokim učinkom, a članovi tima koji neće da tretiraju druge kao jednake mogu da rizikuju da ugroze učinak celog tima.

Najbolji timski igrači će biti fleksibilni i prilagodljivi, spremni da se okreću kada je potrebno kako projekat napreduje. Sjajni timski igrači su takođe odlični komunikatori jer su u stanju da aktivno slušaju i jasno se izražavaju. Kada loša komunikacija dovede do nesporazuma, efikasnost tima može da pati.

Kompanija, tim (Unsplash)

Prihvatite raznolikost misli

Kompleksnost je ključna karakteristika današnjeg poslovnog sveta. Stoga, da bi bile uspešne, kompanije treba da gledaju da služe globalnom tržištu koje očekuje visok nivo pristupačnosti, kvaliteta i efikasnosti. Zadovoljavanje potreba ovog tržišta zahteva inovacije koje proizilaze iz različitosti mišljenja.

U poslovnom svetu je široko prihvaćeno da jedinstvene perspektive donose jedinstvene ideje. Kako lideri grade timove sa visokim učinkom, oni moraju da nastoje da uključe članove tima koji donose različita iskustva, iskustva i gledišta. Tim sa ograničenom perspektivom će se boriti da pronađe kreativna rešenja koja ispunjavaju zahteve današnjeg globalnog potrošača.

Timski rad  zavisi od lidera

Foto: Dmitriy Shironosov / Alamy / Profimedia

Timski rad zavisi od lidera

Obezbedite stalno vođstvo

Timovima sa visokim učinkom su potrebni lideri sa visokim učinkom čija dužnost počinje procesom regrutovanja i ne završava se kada se tim uspostavi. Lideri moraju da nastave da pružaju stalnu procenu, povratne informacije i ohrabrenje dok se cilj ne postigne.

Jedna od ključnih uloga koje lideri imaju je upravljanje dinamikom tima. Da bi podstakli saradnju, lideri mogu pomoći u stvaranju bezbednog i inkluzivnog okruženja u kojem se svi članovi tima osećaju ovlašćenim da ponude mišljenja i podstiču druge da razmišljaju. Stvaranje takve vrste okruženja može da znači ulazak u promovisanje i podršku određenim članovima tima i isticanje vrednosti različitosti i inkluzivnosti.

Iako će lideri možda morati redovno da podešavaju svoje timove da bi postigli visoke performanse, trebalo bi da se odupru iskušenju mikroupravljanja. Saradnja, inovacija i efikasnost proističu iz poverenja, dok mikromenadžment ima tendenciju da potkopa poverenje i unese nepotreban stres.

Lideri takođe moraju stalno da procenjuju da li njihovi timovi imaju ono što im je potrebno da bi bili uspešni. Kako timovi napreduju ka svojim ciljevima, možda će otkriti da im je potrebna dodatna podrška da bi mogli da preduzmu sledeći korak. Ovo bi moglo da uključi više resursa, naprednu obuku ili dodavanje novih članova tima koji imaju drugačije veštine.

Izgradnja tima sa visokim učinkom nije nešto što se može uraditi preko noći. U mnogim slučajevima, od lidera će biti potrebno da prihvate nove paradigme i stvore nova okruženja u kojima timovi mogu postići optimalne performanse. Međutim, kada izvršite promenu, otkrićete da ste sposobniji da se prilagodite novim izazovima i brzo ostvarite ciljeve bez presedana.

(Izvor: BIZLife)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com