Šolc, ponovo

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovo je izrazio rezerve Nemačke prema planu Evropske unije da ograniči cenu gasa.

Izvor: DPA

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Rekao je da takav limit može da vodi manjim isporukama gasa u Evropu, piše dpa.

“Olaka trenutna rešenja ne postoje. Ne možemo, na primer, tek tako da intervenišemo sa cenama gasa, pa da onda u Evropu bude isporučeno premalo gasa”, rekao je Šolc u sredu u parlamentu.

Kancelar je rekao da je i za dogovor unutar EU o “plafonu” cene gasa važno da se to shvati.

Savet EU na nivou ministara energetike je u utorak nastavio da radi na sporazumu o ograničavanju cene gasa, a Šolc je kazao da očekuje dobar i pragmatičan dogovor.

Članice EU, između ostalog i zbog primedbi Nemačke, ponovo nisu uspele da se dogovore o evropskom “plafonu” za cenu gasa. Nemački ministar privrede Robert Habek (Habeck) rekao je da je na vanrednom sastanku ministara energetike postignut napredak u nekim tehničkim pitanjima i u vezi sa strukturom mehanizma limitiranja cene.

Otvoreno je ostalo pitanje maksimalne cene, što treba da se reši na sledećem sastanku ministara u ponedeljak, rekao je Habek.

Evropska komisija je, posle pritiska većeg broja članica EU, predložila da pod određenim uslovima cenu gasa, koji se prodaje na holandskoj virtuelnoj gasnoj berzi TTF, ograniči na maksimalno 275 evra za megavat čas.

Šolc je u Bundestagu istakao i veliki napredak u energetskoj bezbednosti. Nema, rekao je, boljeg dokaza za to od puštanja u rad plutajućeg terminala za tečni gas kod Vilhelmshafena u subotu. Uskoro će, dodao je, biti još terminala.

Kancelar se zahvalio radnicima i inženjerima koji su u rekordnom roku obavili “tako izvanredan posao”. “I njima možemo da zahvalimo što ove godine dobro prolazimo kroz zimu”, rekao je Šolc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com