Srbija danas uvezla četiri odsto struje, moguća obustava izvoza iz BiH, Brisel traga za rešenjem

Obrenovačke termelektrane, koje pokrivaju polovinu potrošnje struje, rade stabilno. Resorna ministarka obišla je proizvodne kapacitete i potvrdila da na zalihama ima milion tona uglja, što je dovoljno za 10 dana rada TENT-a. Očekuju se i dodatne količine kvalitetnog uglja iz Indonezije.

Štednja struje, kaže, već daje rezultate, što će građani, koji su vodili računa, to videti na oktobarskom računu, koji će uskoro stići. Popust će biti označen novom stavkam 6. na računu.

“Na današnji dan, planirana potrošnja, to nam je vrlo bitno jer od toga zavisi koliko treba da proizvedemo, je oko 96 hiljada megavat sati, to je nešto manje od planirane, što znači mere štednje, odnosno da se građani i privreda odgovorno ponašaju. Jer ukoliko građani štede, mogu da ostvare uštede u svojim računima koji mogu da idu od 15 do 30 posto”, navodi Dubravka Đedović.

U slučaju velikih hladnoća, u regionu može biti problema, jer su na manjak struje već upozorile Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija.

BiH najavljuje mogućnost obustave izvoza

Bosna i Hercegovina, koja ima viškova, prvi put najavljuje da bi mogla da zabrani izvoz, kako bi pokrila domaće potrebe.

Saša Šišić, vlasnik radnje u Zemici u BiH kaže da su ostali energenti poskupeli za oko 300 odsto, pa je grejanje na struju postalo najekonomičnije.

Ahmet Ergić, potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH ističe da bi masovni prelazak na grejanje na električnu energiju izazvao pad i prekide u sistemu. “Dakle, sistem to ne bi mogao da izdrži”, dodaje Ergić.

Brisel pokušava da trajno nadomesti nedostatak ruskog gasa. Do proleća, kažu, treba premostiti tri izazova za sigurno snabdevanje gasom.

Brisel upozorava na tri izazova

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorava da postoji rizik da Rusija prekine i poslednjih 20 odsto tokova gasa.

“Drugo, već je jasno da dodatni kapaciteti LNG – tečnog gasa, koji će iduće godine izaći na tržište, neće biti dovoljni da popune tu prazninu. I treće, moramo očekivati da će, kada se ekonomija ponovo podigne, Azija prigrabiti lavovski deo te dodatne ponude tečnog gasa”, dodaje Fon der Lajenova.

Konkretno rešenje za ublažavanje cena i energetske krize, ministri energetike Evropske unije treba da ponude 24. novembra.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com