Srbija u oktobru potrošila 14 odsto manje struje, najviše uštedeo Beograd

Tekst objavljen: 08.11.2022 14:50        

Potrošači u Srbiji su ovog oktobra, prema podacima Elektrodistribucije (EDS), potrošili 14,34 odsto manje struje nego istog meseca 2021. godine, preneo je Danas

Srbija u oktobru potrošila 14 odsto manje struje, najviše uštedeo Beograd

Najveće smanjenje među pet distributivnih centara, koliko ih ima u sistemu EDS-a, bilo je u Beogradu, a najmanje u Kraljevu.

“U distributivnom području Beograd protok električne energije u oktobru ove godine iznosio je oko 547,5 miliona kilovat časova, što je za 18,91 odsto manje u odnosu na oktobar prošle godine, u Novom Sadu protok je bio 597 miliona kilovat časova, za 12,92 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine”, naveli su u EDS-u.

U distributivnom području Kragujevac protok električne energije u oktobru bio je 148 miliona kilovat časova, 13,86 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, a u Nišu 349 miliona ili 14,31 odsto manje nego u oktobru 2021. godine.

Protok električne energije u oktobru u Kraljevu je prema podacima EDS, bio 526 miliona kilovat časova, što je 10,91 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine.

“Prilikom ocene ovih podataka treba imati u vidu različite uzroke koji utiču na visinu potrošnje električne energije u ovoj i u prošloj godini, poput vremenskih uslova, prosečne dnevne temperature”, objasnili su u EDS-u.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema podacima EDS-a upravo je beogradski distributivni centar najviše smanjio potrošnju, a osim toga, Vučić je rekao da će uvesti veće restrikcije u predsedništvu da bi došli do uštede od 40 odsto.

Zgrada Generalnog sekretarijata predsednika Srbije u septembru je najviše “uštedela” struje ako se pogledaju državni organi.

Prema podacima Uprave za zajedničke poslove republičkih organa predsedništvo je uštedelo 31,24 odsto električne energije, a Vlada Srbije 16,49 odsto. Sveukupna ušteda struje u tim državnim organima bila je u septembru tek 6,24 odsto.

Ministarstva koja se nalaze u Nemanjinoj 22-26 smanjila su potrošnju kilovata za svega 4,64 odsto, a skromna ušteda električne energije od 3,56 odsto bila je u Palati Srbija na Novom Beogradu.

Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije da domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije odobri popuste od 15 do 30 odsto na mesečni račun od 1. oktobra do 31. marta 2023. godine.

Popusti će se primenjivati, kako naglašava EPS, na obračun za tekući mesec, koji sadrži utrošenu energiju, trošak snabdevača i obračunsku snagu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com