SREDNJI KRAK TURSKOG ČVORIŠTA ĆE IĆI DO SRBIJE Novi gasovod će dopremati 75 milijardi kubika u Evropu preko Trakije

Naučnici sa turskog univerziteta razvili su projekat za transport do 75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji predviđa izgradnju gasovoda za distribuiranje prirodnog gasa u Evropu preko Trakije sa tri kraka: severnim, južnim i centralnim koji bi išao i do Srbije.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: JENS BUTTNER / AFP / Profimedia

Turski list Jeni Safak je objavio da su naučnici Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta Gumušane pripremili magistarski rad, tri meseca pre izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućem uspostavljanju gasnog čvorišta za snabdevanje Evrope, prenosi Jermenija njuz.

Blic preporučuje

Prema rečima šefa Katedre za geofizičko inženjerstvo Nafiza Madena, projekat gasovoda je zasnovan na naučnom istraživanju.

Maden je rekao da je planirano da se prirodni gas distribuira u Evropu preko Trakije u tri kraka: severni, južni i centralni.

Naučnik je dodao da će severni krak ići u Rumuniju, Sloveniju, Mađarsku i potom u Nemačku, južni u Italiju, a srednji u Srbiju i druge zemlje preko Bugarske, Albanije, tzv. Kosova, Severne Makedonije i drugih.

Maden je, takođe, rekao da se tokom razvoja projekta pretpostavljalo da će se čvorište povećati sa 50 na 75 milijardi kubnih metara na račun dodatnih ulaganja.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije da će međunarodno gasno čvorište na teritoriji Turske biti napravljeno što je pre moguće.

Rojters je prošle sedmice preneo da je Erdogan naložio ministarstvu energetike da zapocne sa izgradnjom gasnog čvorišta u Turskoj nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Erdogan je dodao da će obe zemlje odmah početi da rade na Putinovom predlogu da se ruski gas transportuje u Evropu i da neće biti čekanja.

Putin je rekao na sastanku sa Erdoganom da je Turska najpouzdanija ruta za isporuke gasa Evropskoj uniji i predložio izgradnju gasnog čvorišta u toj zemlji.

Putin je prethodno nagovestio da bi Rusija mogla da napravi veliko gasno čvorište u Turskoj preusmeravanjem isporuka koje su namenjene gasovodima Severni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog meseca.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com