Srpsko-španski forum doveo 17 kompanija iz Španije, Španci zainteresovani za izgradnju železnice u Srbiji

U okviru poslovnog foruma, Srbiju su posetile kompanije koje posluju u oblastima energetike, obnovljivih izvora energije, železničke i saobraćajne infrastrukture, namenske industrije, vazduhoplovstva, građevinarstva, IT i telekomunikacije i životna sredina.

poslovni, forum, spanija, srbija, 1

Mali: Ove godine milijardu evra razmene sa Španijom

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio, posle razgovora sa španskom ministarkom industrije, trgovine i turizma Rejes Maroto, da je Španija 18. spoljnotrgovinski partner Srbije i da bi naša razmena ove godine mogla dostići milijardu evra.

Mali je najavio potpsivnaje Okvirnog protokola o finansijskoj i tehničkoj saradnji vlada dveju zemalja.

“Razgovarali smo o raznim infrastrukturnim projektima, a između ostalog o izgradnji mosta na Adi Huji, ali i o projektima iz oblasti zaštite životne sredine, putnoj i železničkoj infrasturkturi”, rekao je Mali.

Ministarka Maroto je istakla da Srbija i Španija ulaze u novu etapu jačanja privrednih odnosa i naglasila kako ima mnogo prostora za saradnju, naročito u oblasti želeničkog saobraćaja, energetici i obnovljivim izvorima energije.

Špansku delegaciju predvodi ministarka industrije, trgovine i turizma Rejes Maroto, koja je poručila da je skup dobra prilika da Srbija i Španija ocjačaju saradnju i obezbede svetliju budućnost u vremenima geo-političke krize i ekonomske neizvesnosti koja je zadesila svet.

Podsetila je da neke španske kompanije godinama uspešno posluju u Srbiji i da su učestvovale u kapitalnim projektima kao što su novi most na Savi i Koridor 10, te izrazila uverenje da će, nakon Foruma, dve zemlje dodatno podići privrednu saradnju na viši nivo.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović rekao je da očekuje da će ugovori i sporazumi koji će danas biti potpisani između predstavnika privrede i vlada dve zemlje doprineti da se materijalizuje saradnja između srpskih i španskih kompanija.

“Naša trgovinska saradnja ove godine će sigurno dostići milijardu evra, a naša investiciona saradnja ima ogromnog prostora za razvoj”, poručio je Vesović.

Postoji značajan prostor za proširenje i razvoj investicione saradnje dve zemlje, kazao je Vesović, ukazujući na činjenicu da Španija, kao četvrta privreda u EU, nije samo najbolja turistička destinacija u Evropi i druga u svetu, već i zemlja izuzetno visokih tehnologija u oblasti automobilske industrije, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i infrastrukture.

sinisa, mali, spanska, ministarka, poslovni, forum

Generalna direktorka Privredne komore Španije Inmakulada Riera poručila je da dve zemlje imaju izuzetne bilateralne odnose i da je potrebno dodatno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

Podsetila je da je Španija do sada uložila oko milijardu evra u Srbiji i pozvala španske i srpske kompanije na još snažniju saradnju i zajedničke projekte.

Forum se realizuje kroz saradnju Trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu, Privredne komore Srbije i Privredne komore Španije.

Na otvaranju su se prisutnima obratili i monistar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović, predsednica Španske konfederacije poslovnih organizacija (CEOE International) Marta Blanko i ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome.

Privredne komore Srbije i Španije potpisale su danas u Beogradu, na poslovnom forumu privrednika dve zemlje, Memorandum o razumevanju za razvoj i jačanje privredne saradnje.

Vesić: Srbija narednih godina graditi više od 560 kilometara pruga

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je nakon današnjeg sastanka sa španskom ministarkom industrije, trgovine i turizma Rejes Maroto da su Španci najviše zainteresovani za učestvovanje u projektima železničke infrastrukture u Srbiji.

“Predstavnicima španskih kompanija sam danas rekao da ćemo mi u narednom periodu kupiti 18 vozova koji se nabavljaju sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj i pozvao ih da se jave na tender”, izjavio je Vesić za Tanjug.

Dodao je da je špansku delegaciju obavestio da će Srbija narednih godina graditi više od 560 kilometara pruga i dodao da su najveću zainteresovanost izrazili za brzu prugu Beograd-Niš i projekat Beovoza.

“Rekao sam im da su došli u pravom trenutku, jer Srbija u poslednjih 10 godina, zahvaljujući inicijativi predsednika Aleksandra Vučića, radi na velikim infrastrukturnim projektima koji su važni za razvoj zemlje i privlačenje stranih investicija”, rekao je Vesić.

Dodao je da je gostima iz Španije preneo i da će Srbija naredne godine završiti pet auto-puteva i brzih saobraćajnica i pozvao španske kompanije da učestvuju u izgradnji drumskih saobraćajnica.

Na sastanku s španskom ministarkom Vesić je inicirao pregovore u uzajamnom ukidanju dozvola za kamionski transport i izrazio nadu da će dobre političke odnose dve zemlje pratiti i poboljšanje ekonomskih odnosa.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com